Svijet
0

SAD traže pomoć od Persijskog zaliva

FENA
SAD su zatražile od četiri zemlje Persijskog zaliva, bogate naftom, gotovo 300 milijardi dolara za pomoć u borbi protiv globalne finansijske krize, objavio je danas kuvajtski dnevnik "Al-Sejašah".

Pozivajući se na dobro obaviještene izvore, dnevnik je ukazao da su SAD zatražile 120 milijardi dolara od Saudijske Arabije, 70 milijardi dolara od Ujedinjenih Arapskih Emirata, 60 milijardi od Katara i 40 milijardi dolara od Kuvajta.

Vašingtonu je ta suma potrebna kao "finansijska pomoć" za suočavanje s posljedicama finansijske krize i sprječavanje klizanja američke ekonomije u duboku recesiju, prenijele su svjetske agencije.

Kuvajtski dnevnik je precizirao da SAD planiraju da taj novac upotrijebe za pomoć bankama, autoindustriji i kompanijama u drugim sektorima koji su pogođeni previranjem na globalnom finansijskom tržištu.

Četiri zemlje Persijskog zaliva, od kojih SAD traže pomoć, članice su Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), zajedno proizvode 14 miliona barela nafte dnevno, odnosno oko polovinu ukupne proizvodnje u kartelu i približno 17 posto ukupnih svjetskih isporuka.

Procjenjuje se da su u posljednjih šest godina ostvarile oko 1,5 biliona dolara viška, zahvaljujući visokim cijenama nafte koje su u julu odskočile iznad 147 dolara za barel, prije nego što su se spustile na oko 50 dolara.

Kuvajtski dnevnik također navodi da su SAD zatražile od Kuvajta da otpiše irački dug koji se procjenjuje na oko 16 milijardi dolara.