Hag
0

SAD traže od Suda da prizna nezavisnost Kosova

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sjedinjene Države pozvale su u utorak Međunarodni sud pravde (ICJ) da prizna Deklaraciju o nezavisnosti Kosova od Srbije, rekavši da je ona omogućila stabilnost situacije na Balkanu.
  • Jednostrana deklaracija o nezavisnosti okončala je i stabilizirala jedno turbulentno poglavlje u historiji zemalja zapadnog Balkana, izjavio je šef američke delegacije Harold Hongju Koh, javio je AFP.

  • Ona je omogućila tranziciju ka zajedničkoj evropskoj budućnosti Kosova i njegovih susjeda, rekao je on pred 15 sudija ovog suda, glavnog pravosudnog tijela Ujedinjenih naroda, zaduženog da predoči konsultativno mišljenje.

Koh je istakao da je Deklaracija o nezavisnosti Kosova proglašena 17. februara 2008. u "skladu s međunarodnim pravom".

  • Pitanje je sada, želite li vi ponovo otvoriti tu tragičnu prošlost ili ostaviti Kosovo da krene ka obećavajućoj budućnosti, obratio se on sucima.

Rusija, glavni saveznik Srbije, trebalo bi nakon SAD-a iznijeti svoj stav o legalnosti jednostrane deklaracije o nezavisnosti Kosova.

Srbija, Kosovo i 29 država učestvuju od 1. decembra u usmenoj proceduri legalnosti nezavisnosti Kosova pred ICJ-em, na zahtjev Srbije, koja Kosovo smatra svojom južnom pokrajinom.

  • Nezavisnost Kosova je nepovratna i tako će ostati, kazao je nedavno kosovski ministar vanjskih poslova Skender Hyseni.

Šezdeset tri zemlje, od kojih 22 od 27 zemalja Evropske unije priznale su nezavisnost Kosova.