Svijet
0

SAD: Sud odlučio da Sudan duguje odštetu za žrtve s USS Colea

FENA
Foto: AP; Razarač USS Cole
Foto: AP; Razarač USS Cole
Američki savezni sud u Virginiji u srijedu je presudio da Sudan mora isplatiti osam miliona dolara odštete obiteljima 17 marinaca koji su poginuli u samoubilačkom bombaškom napadu na razarač USS Cole u Jemenu 2000. godine.

Robert Doumar, sudac Saveznog suda u Virginiji, rekao je kako postoji dovoljno dokaza da je Sudan pomagao al-Qaidi, terorističkoj skupini koja je okrivljena za napad.

Sudan je zanijekao bilo kakve veze s al-Qaidom i učinio nekoliko bezuspješnih pokušaja da se odbaci tužba.

Odvjetnici obitelji žrtava rekli su kako su uzbuđeni zbog odluke suda, ali su prema agenciji AP najavili žalbe jer sud nije prihvatio dio odštetnog zahtjeva koji se odnosi na duševne boli i patnje.

Obitelji žrtava prvotno su tražile od vlade u Kartumu odštetu od 105 miliona dolara.

Sudac Doumar dosudio je odštetu na temelju zakona o smrti na otvorenom moru, koji predviđa odštetu za ekonomski gubitak, ali ne i za duševne boli.

Dok sud rješava dodatne zahtjeve, odvjetnici će nastojati naplatiti dosuđeni iznos iz sudanske imovine zamrznute u SAD-u.

U napadu na razarač USS Cole, izvedenom ispred obala Jemena, ubijeno je 17 američkih mornara, a 39 ih je ranjeno.

Tužitelji su na sudu tvrdili da je sudanska vlada dala finansijsku i tehničku pomoć al-Qaidi i njezinom vođi Osami bin Ladenu, koja im je omogućila izvođenje napada u Jemenu. Navodno im je dopušteno da u Sudanu otvore baze za obuku, vode poslove i koriste sudanske diplomatske putovnice za prijenos eksploziva.

Sudanska vlada zanijekala je bilo kakve veze s al-Qaidom, što je podržano i u nedavnom izvještaju vlade SAD-a, navodi BBC, prenijela je Hina.