Svijet
0

SAD: Snježna oluja ostavila bez struje stotine hiljada Amerikanaca

FENA
Snježna oluja koja je zahvatila američki Srednji zapad ostavila je stotine hiljada građana bez struje, hiljade putnika blokirano je na aerodromima zbog otkazanih letova, a na zaleđenim cestama dogodile su se brojne saobraćajne nesreće.

Do subote ujutro zabilježeno je najmanje pet smrtnih slučajeva od kojih dva zbog infarkta kod čišćenja snijega, izvjestile su u subotu američke TV stanice.

Zbog ledene kiše, mokrog snijega i olujnog vjetra popucali su električni vodovi pa je bez struje ostalo stotine hiljada ljudi, procjenjuje se da ih je do dva i pol miliona.

Primjerice, oko 500 hiljada potrošača elektrodistribucije Ameren Corp, u državama Illinois i Missouri, bez struje su od petka navečer, a potpredsjednik tvrtke Ron Zdellar najavio je da će osposobljavanje mreže trajati danima.

Kako se oluja pomiče na istok, snažan vjetar uzrokuje da sve više domova ostaje bez struje od Tennesseeja do države New York.

U područjima zahvaćenim prvom snježnom olujom ove sezone, zbog prometnih i energetskih teškoća zatvorene su škole i uredi.

Guverner Missourija Matt Blunt proglasio je stanje elementarne nepogode, a oko 300 pripadnika Nacionalne garde razmješteno je u najugroženija područja.

Guvernerka Kansasa Kathleen Sebelius stanje elementarne nepogode proglasila je u 27 okruga u državi.

Brojna vozila ostala su blokirana na zaleđenim i zasniježenim autocestama, kao primjerice na 112 km dugoj dionici autoceste I-80 na sjeveru Illinoisa. Saobraćajne službe koriste motorne sanke da blokiranim vozačima dostave sendviče, kazao je glasnogovornik ministarstva prometa Mike Claffey.

Najviše problema loše vrijeme donijelo je putnicima diljem SAD-a. Najveći nacionalni avioprijevoznik United Airlines otkazao je 914 letova do noći u petak, a u zračnoj luci O'Hara u Chicagu American Airlines u petak je otkazao sve letove. Na tim i ostalim aerodromima na Srednjem zapadu, hiljade putnika čeka da se vrijeme poboljša i letovi nastave.

U Chicagu je palo oko 30 centimetara snijega. Meteorolozi upozoravaju građane da paze kod čišćenja jer je zbog svoje težine "snijeg za infarkt".

U Wisconsinu, gdje je palo oko 40 centimetara snijega, jedan 60-godišnjak i jedan 70-godišnjak umrli su od srčanog udara dok su čistili snijeg ispred kuća.

Ostale tri osobe poginule u oluji, stradale su u saobraćajnim nesrećama na zaleđenim cestama u Teksasu, Pennsylvaniji i New Yorku.