Svijet
0

SAD snimio moguću pripremu Pjongjanga za nuklearnu probu

FENA
Sateliti Sjedinjenih Država snimili su da je na lokacijama u Sjevernoj Koreji na kojima bi mogla biti izvršena nuklearna proba u toku moguća priprema za nuklearne testove, ali dokazi za to nisu čvrsti, izjavio je u srijedu neimenovani zvaničnik u američkom ministarstvu odbrane.

Američkim špijunskim satelitima zabilježena su neuobičajna kretanja vozila i druge aktivnosti koje mogu prethoditi nuklearnom testiranju pod zemljom, rekao je Reutersu taj zvaničnik.

Vlasti Sjeverne Koreje saopćile su u utorak da će izvesti prve nuklearne probe.

Prema riječima zvaničnika ministarstva odbrane SAD-a, pošto Sjeverna Koreja do sada nije izvodila nuklearna testiranja, američke vlasti zapravo ne znaju za čim treba da tragaju, prenio je Reuters.

U međuvremenu je Kina pozvala na suzdržanost usljed rasta napetosti u međunarodnoj zajednici povodom najave Pjongjanga da će izvršiti nuklearnu probu.

Šefovi diplomatije Rusije i Južne Koreje također su upozorili da je plan Pjongjanga o nuklearnom testiranju "neprihvatljiv", dok su SAD, Francuska i Japan najavili da bi to pitanje moglo biti pokrenuto u Ujedinjenim narodima.

Ambasadori SAD-a i Britanije u UN-u, John Bolton i Jones Perry, rekli su da te dvije zemlje tragaju za čvrstom rezolucijom Vijeća sigurnosti koja bi mogla otvoriti vrata sankcijama Sjevernoj Koreji ukoliko izvede nuklearno testiranje.

"Prijetnja mora biti povučena, to je prvi korak, a korak drugi je da primoramo Sjevernu Koreju da poštuje preuzete obaveze", rekao je Bolton novinarima nakon sastanka Vijeća sigurnosti u srijedu, koji je održan iza zatvorenih vrata.

Peking, međutim, insistira da pitanje nuklearnog programa Sjeverne Koreje treba biti riješeno pregovorima šest nacija, u kojima, pored dviju Koreja, učestvuju Kina, Rusija, Japan i SAD. Ti pregovori su, međutim, u zastoju već godinu dana.