|

SAD slave Dan nezavisnosti

SAD slave Dan nezavisnosti
0
F
FENA
4.7.2006. u 10:25
0
komentara
0

dijeljenja
SAD slave Dan nezavisnosti
Sjedinjene Države danas slave Dan nezavisnosti. Na taj dan 1776. godine 56 predstavnika trinaest britanskih kolonija u Sjevernoj Americi proglasilo je da, ovlašću naroda, proglašavaju uspostavu nove države. Trebat će još šest godina rata s Britanijom – tada najvećom svjetskom vojnom silom – prije nego što je bila osvojena nezavisnost.
Godine 1782. Sjedinjene Američke Države bile su daleko od ujedinjenih. Ustvari, predstavljale su labavu konfederaciju sa slabom središnjom vladom. Stvarna je vlast ležala u rukama vlada pojedinih saveznih država. No, te su se savezne države međusobno jako razlikovale po vjerskim pitanjima, političkim stavovima, kao i privrednim interesima. Pojedine savezne države uvodile su međusobne carinske i trgovinske prepreke; valuta je bila precijenjena, a bile su uvedene i paralizirajući visoke stope poreza.

Ekonomski haos vodio je ka građanskim nemirima. Došlo je do sukoba između pojedinih država oko granica. Središnjoj, saveznoj vladi nedostajalo je vojne snage da se ponese s prijetnjama sigurnosti. Amerikanci su počeli tragati za načinima razrješavanja tih problema; trebalo im je daljnjih sedam godina da do njih dođu, podsjeća Glas Amerike.

Odgovor je bio novi ustav koji je uspostavio saveznu vladu dovoljno jaku da se nosi s potrebama čitave zemlje, ali zadržavajući neke ovlasti za same savezne države. Međutim, Amerikanci su bili podijeljeni oko oblika koji bi trebala imati nova vlada. Male savezne države željele su biti jednako predstavljene kao i velike. Mnogi su građani strahovali da bi jaka središnja vlada mogla gušiti slobode pojedinaca. Ta su pitanja bila razriješena tek nakon višegodišnjih rasprava i postizanja kompromisa.

Novi je ustav bio ratificiran 1789. godine, tek nakon što je bilo dodano deset amandmana koji su jamčili temeljna prava, uključujući slobodu vjeroispovjesti, govora i štampe, pravo na suđenje pred porotom, kao i druge zaštite od mogućnosti da vlada krši prava građana.

Ustav nije instrument vlade u obuzdavanju naroda, izjavio je Patrick Henry, jedan od vođa američke borbe za nezavisnost; 'to je instrument kojim narod obuzdava vladu da ona ne bi dominirala našim životima.' Više od dvije stotine godina nakon što je bio usvojen, Ustav je i dalje jamstvo slobode za svakog Amerikanca.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.