Svijet
0

SAD: Skeniranje do gola - nova kontrola na aerodromima

FENA
Nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 11.septembra 2001., potreba za sigurnošću aerodroma dovela je do povećanja u korištenju i poboljšanju tehnologije.

Jedna nova vrsta sistema kontroliranja, koja je donekle sporna, uskoro će biti u upotrebi na nekoliko aerodroma, izvještava Glas Amerike.

Neki aerodromi u SAD-u uskoro će početi koristiti jednu novu vrstu rendgenske tehnologije kako bi skenirali putnike. Bezopasna tehnologija može vidjeti kroz materijal, kao što je odjeća - i upravo to izaziva zabrinutost.

"To je luckasto, na neki način napadno, ja neću u tome mnogo uživati", kazala je jedna putnica.

Neke gotovo nage odraze neki smatraju napadom na privatnost. I to je navelo zvaničnike da modificiraju uređaje. Izmijenjeni odrazi će pokazivati crno-bijele obrise putnika, poput onih u animiranim filmovima.

"Radi se državnoj sigurnosti. Treba uraditi sve da se zaštiti naša zemlja", kaže ova putnica. "Nadam se da neće imati velike ekrane gdje bi vas svako vidio kako prolazite."

Prividno pretraživanje do kože je prvo bilo isprobano na međunarodnom aerodromu Sky Harbor u Phoenixu u saveznoj državi Arizona.

U početku sistem je bio korišten samo na dobrovoljcima i putnicima za koje su smatrali da zahtijevaju dodatno pretraživanje. Putnicima je ponuđena opcija da budu fotografirani s prednje ili zadnje strane.

Zvaničnici transporta kažu da novi strojevi mogu jednog dana zamijeniti detektore za metal koji su sada u upotrebi, ako oni mogu biti poboljšani.

Novi uređaji su već postavljeni i u upotrebi u Phoenixu. Manji broj drugih aerodroma u Sjedinjenim Državama će ih postaviti ovoga mjeseca, kao dio pilot-programa širom zemlje.