Svijet
0

SAD: Sjeverna Koreja pomaže razvoj nuklearnog programa Sirije

Sarajevo-x.com
Sjedinjene Američke Države u četvrtak su objavile fotografije za koje tvrde da prikazuju sirijski nuklearni reaktor, izgrađen uz pomoć Sjeverne Koreje. Ovim fotografijama žele izvršiti pritisak na Pyongyang koji bi onda, po njihovoj procjeni, trebao odati tajne u vezi sa nuklearnim aktivnostima.

Izreal je uništio reaktor 6. septembra koji je bio sakriven od javnosti zbog, kako tvrde američki dužnosnici, straha od javne rasprave koja bi mogla izazvati rekaciju Sirije, koja je već dugo podržavala palestinske militantne grupe.

“Uvjereni smo, na osnovu raznih informacija, da je Sjeverna Koreja asistirala tajnim sirijskim nuklearnim aktivnostima i prije i nakon što je reaktor uništen”, iznosi se u dokumentu američke obavještajne službe.

U dokumentu se dalje navodi da je američka administracija zaključila da bi reaktor mogao proizvesti plutonijum za nuklearne bombe, navodi Reuters.

Sjedinjene Američke Države nisu dale Izraelu zeleno svjetlo za napad na nuklearni reaktor, ističu američki zvaničnici.

Sirijski ambasador Imad Moustapha porekao je američke navode. Nakon što je obaviješten o reakciji američkog State Departmenta o aktivnostima američke obavještajne službe, ambasador je kratko izjavio kako je sve to fantazija.

“Nadam se da će se istina razotkriti i da će ovo po drugi put biti velika sramota za američku administraciju - lagali su o iračkom oružju masovne destrukcije i misle da mogu lagati ponovo”, zaključio je Imad Moustapha.