Svijet
0

SAD: Sjeverna Koreja falsifikuje dolare i priprema nuklearnu probu

FENA
Bijela kuća optužila je Sjevernu Koreju da falsifikuje dolare kako bi osigurala novac za finansiranje terorizma i da se priprema za podzemnu nuklearnu probu, dodajući da će SAD nastaviti da radi na sprečavanju takvih ambicija Pjongjanga.

SAD su iznijele da se Pjongjang bavi ilegalnim finansijskim aktivnostima, između ostalog i falsifikovanjem novčanica od 100 američkih dolara, da bi nabavio novac za finansiranje prije svega svog nuklearnog programa, globalnog terorizma, ali i za kupovanje lojalnosti državnog vrha.

Sjeverna Koreja odbacuje optužbe i podvlači da Washington time želi da sruši njeno rukovodstvo.

Američka televizija ABC News javila je danas, pozivajući se na neimenovanog visokog vojnog zvaničnika, da se Sjeverna Koreja priprema za novu podzemnu nuklearnu probu.

Takve tvrdnje temelje se na snimcima jedne od američkih obavještajnih službi na kojima se vide "sumnjiva kretanja vozila" i istovarena "velika količina kablova" na lokaciji za koju se sumnja da je poligon za isprobavanje nuklearnog oružja na sjeveroistoku Sjeverne Koreje.

Kablovi omogućavaju onima na površini da vide šta se dešava ispod zemlje, pa je neimenovani zvaničnik zaključio da postoji "realna mogućnost" da se priprema nuklearna proba, ali da ne postoje dokazi o tome.

Sjeverna Koreja se proglasila za nuklearnu silu februara 2005. godine što je izazvalo međunarodnu krizu koja se veoma zaoštrila početkom prošlog mjeseca kada je ispalila sedam raketa.

Šesterostrani pregovori o rješavanju sjevernokorejskog nuklearnog programa između SAD-a, Kine, Južne i Sjeverne Koreje, Japana i Rusije prekinuti su u novembru i od tada Pjongjang odbija da se vrati za pregovarački sto.