Svijet
0

SAD: Senator Joe Biden potvrdio da ulazi u predsjedničku utrku

FENA
Demokratski senator Joe Biden iz Delewarea, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora američkog Senata, potvrdio je u srijedu da će se uključiti u utrku za predsjedničke izbore 2008. godine, te da će predati kandidaturu Saveznoj izbornoj komisiji i video porukom sa svoje web stranice pokrenuti kampanju.

"Nakon što ovo radim devet mjeseci, neće biti odbora za ispitivanje biračke podrške - ja se kandidiram", izjavio je Biden za Associated Press.

Biden (64), poznat po svom iskustvu i stručnosti u pitanjima vanjske politike i po svom donekle pompeznom govorništvu, priznao je da će njegova kampanja privlačiti puno manje pozornosti od one favoriziranih demokratskih kandidata Hillary Clinton i Baracka Obame.

Ocijenio je da će kampanja biti vrlo uzbudljiva.

"Postoji dobar razloga za uzbuđenje. Imate prvu ženu u utrci koja je kvalificirana, i vrlo atraktivnog Afroamerikanca koji je pokazao da ima široki odziv", rekao je Biden.

U odnosu na Hillary Clinton i Obamu, s relativno kratkim stažem u Senatu, Biden vjeruje kako mu 34 godine senatorskog iskustva daju prednost i da će glasači u opasnim vremenima dati prednost iskustvu ispred uzbuđenja, posebno kada je riječ o Iraku.

Naglasio je da "prosječan birač od idućeg predsjednika očekuje da bude spreman odmah i bez oklijevanja okončati američki angažman u Iraku".

Biden je kazao da će prebaciti tri milijuna dolara s računa svoje senatske kampanje i da se nada prikupiti još 20 miliona do kraja godine. Analitičari vjeruju da će Clinton i Obama u isto vrijeme prikupiti po 100 miliona dolara, prenosi Hina.

"Ljudi me pitaju mogu li se u novcu natjecati s Hillary i Barackom, a ja se nadam da će se oni na kraju morati natjecati s mojim idejama i iskustvom", rekao je Biden.

Senator iz Delewarea natjecao se za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke za izbore 1988. godine, ali se povukao iz utrke zbog optužbi da je u kampanji plagirao govor britanskog laburističkog čelnika Neila Kinnocka.