{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD: Senat prihvatio sporni budžet za ratove u Iraku i Afganistanu

F
19.12.2007. u 10:17
0
0
SAD: Senat prihvatio sporni budžet za ratove u Iraku i Afganistanu
0
SAD: Senat prihvatio sporni budžet za ratove u Iraku i Afganistanu
Američki Senat prihvatio je u utorak navečer paket budžetskih zakona vrijedan 555 milijardi dolara, namijenjen finansiranju 14 vladinih ministarstava i agencija, u okviru čega je i 70 milijardi za ratove u Iraku i Afganistanu.
Sa 70 glasova za i 25 protiv Senat je odobrio sredstva za finansiranje ratova, bez odredbi o povlačenju snaga iz Iraka u određenom roku, na čemu su demokrati insistirali sedmicama.

Za prijedlog je, uza sve republikance, osim jednog senatora, glasao čak 21 demokratski senator i nezavisni Joe Lieberman, što predstavlja veliku pobjedu predsjednika George W. Busha, koji je u posljednje vrijeme koristio gotovo svaki javni nastup da upozori Kongres na hitnost odobravanja sredstava za rat, bez postavljanja dodatnih uvjeta.

Demokrati, koji u Senatu imaju minimalnu većinu od 51 prema 49 mjesta, ponovno nisu uspjeli osigurati glasove za obavezujuću odredbu o početku povlačenja američkih snaga iz Iraka, ili neobavezujući cilj da se većina borbenih snaga povuče do kraja iduće godine.

Nakon prihvaćanja toga najspornijeg zakona, Senat je sa 76 glasova za i 17 protiv prihvatio paket od 11 budžetskih zakona za finansiranje domaćih agencija i pomoći inozemstvu za budžetsku godinu 2008., koja je počela još 1. oktobra.

No, iako su na pitanju rata u Iraku zabilježili još jedan poraz, demokrati su uspjeli spriječiti prihvaćanje više prijedloga administracije za uštede na socijalnom planu, kao što je pomoć veteranima, pomoć za područja pogođena sušom, finansiranje lokalnih vatrogasnih i policijskih službi, pomoć siromašnima i druga.

"Omnibus zakon uglavnom sadržava predsjednikove najviše budžetske brojke, ali se također obraća i nekim od osnovnih prioriteta Amerikanaca. 'Grinch' je pokušao ukrasti Božić, no nismo mu dali da dobije sve", komentirao je demokratski senator Tom Harkin iz Iowe.

Republikanci nisu bili sigurni da mogu proglasiti čistu pobjedu, jer s budžetom koji za 28 milijardi dolara premašuje vladin prijedlog ne mogu svojim biračima govoriti o nekoj fiskalnoj disciplini.

Zbog neuobičajene procedure kojoj je podvrgnut, prenosi Hina, zakon o sredstvima za ratove u Iraku i Afganistanu u srijedu će biti stavljen na glasanje u Predstavničkom domu Kongresa, a tek nakon toga treba biti upućen na potpisivanje u Bijelu kuću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: