|

SAD Saudijskoj Arabiji prodale avione za 30 milijardi dolara

SAD Saudijskoj Arabiji prodale avione za 30 milijardi dolara
0
F
FENA
29.12.2011. u 21:03
48
komentara
0

dijeljenja
SAD Saudijskoj Arabiji prodale avione za 30 milijardi dolara Borbeni avioni F-15
Sjedinjenje Američke Države i Saudijska Arabija postigle su dogovor o prodaji borbenih aviona tipa "F-15" Rijadu, vrijedan 29,4 milijarde dolara, saopćeno je u četvrtak u Washingtonu.
Iz Bijele kuće je saopćeno da će Saudijskoj Arabiji biti prodata 84 borbena aviona koja je proizvela aviokompanija "Boing", a 70 letjelica će biti servisirano i modernizovano.

Poslovni dogovor, takođe, obuhvata prodaju municije, popravku aviona i obuku osoblja.

Aranžman je dio šireg paketa, koji je Kongres SAD-a odobrio 2010. godine, prema kome će Saudijskoj Arabiji biti isporučeno naoružanje u vrijednosti od 60 milijardi dolara u periodu od 10 godina.

Na taj način će biti pomognut rad 50.000 zaposlenih u "Boingu", a ekonomija SAD-a će dobiti godišnji zamajac od 3,5 milijardi dolara, navodi se u saopćenju.

Portparol Bijele kuće Josh Ernest je istakao da ovaj poslovni dogovor dalje jača snažne i trajne odnose između SAD-a i Saudijske Arabije i pokazuje posvećenost administracije u Washingtonu čvrstom sistemu odbrane u Saudijskoj Arabiji, koja je ključni igrač na polju stabilnosti u regionu Bliskog istoka.
Prijavi grešku


Komentari (48)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...