Svijet
0

SAD: Saradnja Irana je nedovoljna

FENA
Visoki američki diplomat u srijedu je odbacio sve veću iransku spremnost da odgovori na pitanja o svome nuklearnom programu nazivajući je "dimnom zavjesom" i izjavio kako to neće spriječiti Vijeće sigurnosti UN-a da uvede dodatne sankcije Teheranu.

"Iran očigledno pokušava skrenuti pažnju sa svoga neprekinutoga razvoja kapaciteta za proizvodnju bombe i ne mislim da će Vijeće sigurnosti biti zavedeno", izjavio je Gregory L. Schulte, šef američke delegacije u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju.

"Nastavit ćemo insistirati, s ostalim članicama Vijeća sigurnosti, na trećoj rezoluciji", kazao je.

Schulte je reagirao na vijest da su Iran i IAEA sa sjedištem u Beču - UN-ova agencija za nuklearni nadzor - postigli sporazum o vremenskom okviru za odgovore na pitanja oko kontroverznih nuklearnih akitvnosti Teherana.

Američki zvaničnici izjavili su ranije za Associated Press da Washington smatra povećanu otvorenost Teherana "ofanzivom šarma" čiji je jedini cilj podijeliti članice Vijeća sigurnosti i spriječiti ih da dođu do sporazuma o novim sankcijama, a Schulteovi komentari ojačali su takav stav.

"Ukoliko iranski lideri zaista žele da im svijet vjeruje, oni bi trebali početi sarađivati potpuno i bezuvjetno i prekinuti aktivnosti koje izazivaju međunarodnu zabrinutost", izjavio je Schulte aludirajući na zahtjeve Vijeća sigurnosti da Teheran zamrzne program obogaćivanja urana i prekine gradnju reaktora za proizvodnju plutonija.

Schulte je govorio odabranim novinarima na pres-konferenciji hitno sazvanoj, dan nakon što su zvaničnici Irana i IAEA-e objavili da su razradili raspored. Brzi američki odgovor odražava američku zabrinutost zbog mogućeg pada podrške novim sankcijama.