Svijet
0

SAD: Sankcije Iranu legitimne i bez podrške UN-a

FENA
Nametanje ekonomskih sankcija Iranu bez podrške Ujedinjenih naroda bilo bi legitimno ukoliko ne uspiju pokušaji da se Teheran uvjeri da odustane od obogaćivanja urana, saopćio je u ponedjeljak u Bruxellesu predstavik američkog State Departmenta Kurt Volker.

Glavni pomoćnik državnog sekretara Kurt Volker rekao je da bi se aktuelna diplomatska aktivnost mogla svesti na konsenzus da UN primijeni sankcije, što je opcija oko koje za sada ne postoji saglasnost pet članica Vijeća sigurnosti UN-a, javila je agencija Reuters.

"Ne vjerujem da postoji problem legitimiteta kada je riječ o tome da Evropa, SAD ili drugi primijene sankcije", ocijenio je američki zvaničnik.

Rusija i Kina, koje su uz SAD, Veliku Britaniju i Francusku stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a nastoje održati svoju energetsku trgovinu s Iranom i u ovoj fazi se protive sankcijama protiv njega.

Volker je rekao da Washington želi postići konsenzus u slučaju Irana i da stoga pozdravlja, kao svojevrstan znak usaglašavanja, to što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izglasala da se nuklearni program Teherana stavi na dnevni red VSUN-a.

Na skupu u Beču dogovoreno je i da VS neće oduzimati nikakve akcije protiv Irana dok generalni direktor IAEA-e Mohamed el-Baradei ne podnese idućeg mjeseca konačni izvještaj Agencije o nuklearnom programu Irana.

Američki Senat je preko vikenda pozvao na zabranu putovanja i zamrzavanje računa visokih iranskih dužnosnika čak i ako se u Vijeću sigurnosti ne postigne sporazum.

I pored toga što Iran ukazuje na to da obogaćuje uran u civilne svrhe, Washintgon izražava sumnju da je to izgovor pod kojim Teheran radi na izradi atomske bombe.