Otmica kapetana Phillipsa
0

SAD šalje nove brodove u vode Adenskog zaliva

FENA
Četiri somalska gusara i njihov talac, američki pomorski kapetan Richard Phillips i dalje plutaju u čamcu za spašavanje na oko 200 nautičkih milja od obala Somalije, uz razarač USS Bainbridge dok prema tom području plove dodatne pomorske snage SAD-a, izvijestile su rano u petak američke TV stanice.

Nakon neuspjelog pokušaja otmice kontejnerskog broda Maersk Alabama u srijedu, čije je 20-člana američka posada uspjela preuzeti nadzor na palubi, četiri gusara napustila su brod u čamcu za spašavanje, vodeći kapetana Phillipsa (53) kao taoca.

Ratna mornarica SAD-a dovela je pregovarače FBI-ja koji sudjeluju s pregovorima s gusarima, kako bi se osiguralo oslobađanje Phillipsa.

Phillips je radio vezom kontaktirao Ratnu mornaricu i posadu Alabame i bavijestio ih da je neozlijeđen, saopćila je u četvrtak kompanija Maerks Line, američki ogranak danskog brodara sa sjedištem u Norfolku, Virdžinija.

Brod Maersk Alabama otplovio je u četvrtak za kenijsku luku Mombasa, svoje prvobitno odredište u kojem treba iskrcati teret humanitarne pomoći u hrani. Na brodu je 18 članova naoružane straže Ratne mornarice, objavio je CNN.

General David Petraeus, zapovjednik američkog Središnjeg zapovjedništva CENTCOM, izjavio je u četvrtak da je u to područje poslano još američkih brodova, prenijela je Hina.

"Želimo osigurati da imamo sve kapacitete koji mogu zatrebati idućih dana", kazao je Petraeus. Jedan američki dužnosnik je kazao da je među tim brodovima i fregata USS Haliburton.