Svijet
0

SAD: Rusko osvajanje Sjevernog pola nema pravnu osnovu

FENA
Sjedinjene Američke Države ocijenile su sinoć da posljednji potezi Rusije u pravcu prisvajanja prava na eksploataciju bogatstava oko Arktičkog kruga nemaju pravnu osnovu, javljaju agencije.

Konačna odluka o tom spornom pitanju bit će donijeta na osnovu tehničkih elemenata i u okvirima međunarodne Konvencije o pravu mora, a ne na osnovu oznaka postavljenih na dno, saopćio je State Department.

Glasnogovornik State Departmenta Tom Casey je dao izjavu nekoliko sati pošto su dvije ruske minipodmornice zaronile čak 4.000 metara ispod ledom okovanog Sjevernog pola, i postavile zastave Rusije, čime je ta država, simbolično, prisvojila pravo na eksploataciju nafte i prirodnog gasa u tom području.

  • Koliko ja shvatam, još 2001. Rusija je u okviru Konvencije o pravu mora, položila zahtjev i pokušala da proširi pravo na eksploataciju dna izvan, kako se uzima, uobičajenih 200 nautičkih milja. Postoje tehnički argumenti zbog kojih su to učinili i, mislim 2003. Komitet je presudio da nije bilo dovoljno dokaza da bi bili potvrđeni ruski zahtjevi ili donijela odluka. Ruska ekspedicija je pokrenuta kako bi bila obavljena istraživanja kojim bi taj zahtjev bio potkrepljen, rekao je Casey.

Ruski zahtjev je zasnovan na tvrdnjama moskovskih naučnika da Greben Lomonosova, odnosno dno ispod Sjevernog pola, predstavlja nastavak kopna koje pripada Rusiji, te da je, stoga, dio ruske terotirije.

SAD, kako je rekao Casey, nisu usvojile Konvenciju o pravu mora, zbog čega je administracija u Washingtonu izrazila nadu da će Kongres u najskorije vrijeme početi raspravu o tom pitanju, između ostalog i zbog činjenice da ta zemlja nije član komisije koja će na kraju donijeti odluku o valjanosti novih ruskih argumenata.