|

SAD: Ruski student uhapšen zbog pravljenja bombi za masovno uništenje

SAD: Ruski student uhapšen zbog pravljenja bombi za masovno uništenje
1
Klix.ba
27.1.2014. u 15:04
35
komentara
1

dijeljenja
SAD: Ruski student uhapšen zbog pravljenja bombi za masovno uništenje
Ruski student sa Penn univerziteta u SAD-u Vladislav Miftakhov, optužen je da je pravio bombi u svom stanu koje su se mogle koristiti za masovno uništenje. Cilj njegove proizvodnje, koja nije uobičajena aktivnost za studente, nije poznata, kao ni to da li je prodavao ili pravio za nekoga.
Osamnaestogodišnji Miftakhov uhapšen je nakon što je policija otkrila kofer u kojem se nalaze spremnici s osiguračem i drugim eksplozivnim materijalima.

Njegov cimer u kampusu Penn State u Altooni, Pennsylvania kazao je kako je Miftakhov nedavno aktivirao tri mini bombe van njihovog stana.

Andrew Leff kazao je Miftakhovu da se riješi materijala za pravljenje bombi. Okarakterisao ga je kao "glupog" i "ludog" tinejdžera koji je dosadan i impulsivan ali ne i opasan.

"On je najčudniji čovjek kojeg sam upoznao. Uvijek je radio neke apstraktne stvari ali nikada ništa opasno kao ovo", rekao je Leff.

Policija je objavila kako je istraživala Miftakhov stan po prijavi njegovog stanodavca i tada su otkrili eksplozivne materijale.

Prema pismenom iskazu, Miftakhov je izjavio kako će "raznijeti stvari" kada ga je policijski službenik pitao šta je planirao s uređajima. Nakon toga promijenio je odgovor.

"Miftakhov je izjavio kako je planirao izgasiti i rastaviti uređaje i nije planirao ništa 'dići u zrak'", stoji u pisanoj izjavi.

Uređaje je izuzela Policija Pennsylvanije.

Miftakhov je optužen za posjedovanje oružja za masovno uništenje, rizikovanje katastrofe,posjedovanje oružja općenito i bezobzirno ugrožavanje drugih osoba. Jamčevina mu iznosi 500.000 dolara, a prvo ročište očekuje ga 5. februara.
Prijavi grešku


Komentari (35)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...