Svijet
0

SAD: Romney pobjedio na predizborima u Wyomingu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney pobijedio je u subotu na republikanskim predizborima u američkoj saveznoj državi Wyoming, prema preliminarnim rezultatima dvije trećine biračkih skupova.

Prema rezultatima sa 66 posto skupova republikanskih birača u Wyomingu, državi na srednjem zapadu koja bira samo 12 delegata za Nacionalnu republikansku konvenciju, Romney je osvojio čak 75 posto glasova ili šest delegata, a bivši senator Fred Thompson i kongresnik Duncan Hunter po 12 posto glasova, odnosno po jednog delegate, javila je u nedjelju Hina.

Republikanska stranka u Wyomingu ove je godine pomaknula održavanje predizbora mjesec dana ranije, između razglašenih predizbora u Iowi i New Hampshireu, kako bi privukla pažnju kandidata na tu saveznu državu, ali u tome baš nije imala uspjeha. Iako deseti po veličini teritorija, pretežito planinski Wyoming je najslabije naseljena država u SAD-u sa samo 515.000 stanovnika (2006.), pa su kandidati svoje kampanje uglavnom “odradili” posredstvom pošte i nitko od njih u posljedne četiri sedmice nije posjetio tu državu.

Posljednji je to učinio Hunter 4. decembra. Umjesto u Wyomingu, svi kandidati vode kampanju u New Hampshireu, gdje se u utorak održavaju izbori za predsjedničke nominacije republikanaca i demokrata.

Republikanski nacionalni odbor kaznio je Wyoming zbog iskakanja s datumom predizbora, prepoloviši njegovih 28 delegata koliko je trebao dati za nacionalnu konvenciju. Osim 12 delegata koji se biraju, još dva će izabrati državna republikanska konvencija.

Pravila RNC-a nalažu kažnjavanje saveznih država koje su izbore za stranačke predsjedničke nominacije pomaknule prije 5. februara, pa su tako osim Wyominga, kažnjeni i Florida, Michigan, New Hampshire i Južna Karolina. Iowa, koja je prva održala predizbore 3. januara i Nevada, koja će to učiniti 19. januara, neće biti kažnjene jer, tehnički, njihovi rezultati nisu obvezujući za izbor delegata za Nacionalnu republikansku konvenciju.

Na republikanskim predizborima u Iowi pobijedio je bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee, Romney je osvojio drugo, a Thompson treće mjesto.