Pokušao prodati mjesto u Senatu
0

SAD: Rod Blagojevich proglašen krivim

SRNA
Rod Blagojevich (Foto: AP)
Rod Blagojevich (Foto: AP)
Bivši guverner američke savezne države Rod Blagojevich proglašen je krivim zbog pokušaja prodaje upražnjenog mjesta u Senatu nakon odlaska Baracka Obame na funkciju predsjednika SAD-a.

U suđenju pred saveznim sudom u Chicagu, Blagojević je proglašen krivim po 17 od 20 tački optužnice za korupciju.

On je, takođe proglašen krivim za pokušaj iznude donacija od poslovnih direktora i traženje mita od zvaničnika.

Novo suđenje Blagojevichu, koji je optužen za korupciju, počelo je u aprilu.  Prvo suđenje završeno je u avgustu i on je tada proglašen krivim po samo jednoj od ukupno 24 tačke optužnice - za davanje lažnog iskaza Federalnom istražnom birou (FBI).

Blagojevich, čije je pravo ime Milorad, uhapšen je u decembru 2008. godine i mjesec dana nakon toga smijenjen sa položaja guvernera Ilinoisa.

Bivši guverner suočava se sa zatvorskom kaznom u trajanju do 300 godina zatvora.

"Veoma sam razočaran ishodom. Iskreno, iznenađen sam. Nije još mnogo toga ostalo da se kaže sem da želim da odem kući kod svoje porodice", rekao je Blagojevich.
Presudu Blagojevichu iznijela je 12-člana porota sastavljena od 11 žena i jednog muškarca. Porota je zasjedala sedam dana.

On je drugi guverner Illinoisa koji je osuđen prema saveznoj optužnici. Njegov prethodnik na toj funkciji George Ryan trenutno je smješten u saveznom zatvoru.