{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD: Republikanci u Senatu zaustavili rezoluciju protiv slanja novih snaga u Irak

F
6.2.2007. u 11:19
0
0
SAD: Republikanci u Senatu zaustavili rezoluciju protiv slanja novih snaga u Irak
0
SAD: Republikanci u Senatu zaustavili rezoluciju protiv slanja novih snaga u Irak
Republikanski zastupnici u američkom Senatu u ponedjeljak su se ujedinili, kako bi spriječili demokratsko vodstvo doma da stavi na raspravu rezoluciju kojom se protivi planu Bijele kuće da u Irak pošalje dodatnih 21.000 vojnika.
Prijedlog rezolucije koji je trebalo da prođe raspravu i bude prihvaćen kao kompromisan, dvostranački dokument, jer su mu pokrovitelji bivši i sadašnji predsjednik Odbora za oružane snage, John Warner(R) i Carl Levin (D), na glasanju je odrazio stranačku podjelu Senata 49-47, dok mu je za stavljanje na raspravu trebalo 60 glasova.

Čelnik republikanske manjine u Senatu Mitch McConnell insistirao je kako bi senatori, osim Levin-Warnerove inicijative, trebali razmotriti i dva alternativna republikanska prijedloga, te kako za prolaz svakog od tih prijedloga u proceduri treba 60 glasova.

Prijedlog, čiji je pokrovitelj republikanski senator Judd Gregg, naglašava kako Kongres ne smije ograničiti niti eliminirati finansiranje jedinica na terenu, dok je prema samom ratu i slanju američkih pojačanja neutralan.

Čelnik senatske većine demokrat Harry Reid odbio je prihvatiti zahtjeve republikanaca, a pregovori vođeni preko vikenda nisu dali rezultata.

U kompromisnoj Levin-Warnerovoj rezoluciji izražava se protivljenje slanju dodatnih 21.000 vojnika u Irak ali uz protivljenje uskraćivanju budžetskih sredstava snagama u Iraku.

Premda se radi o neobavezujućoj rezoluciji za predsjednika Busha, ona bi predstavljala prvi ozbiljan dokument u kojem demokratski Kongres ustaje protiv Bushovog vođenja rata u Iraku.

Samo razmatranje rezolucije u Senatu, prenosi Hina, trebalo je biti prva sistematska parlamentarna rasprava o ratu u Iraku otkako su demokrati osvojili većinu u oba doma Kongresa na izborima 7. novembra 2006.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: