Svijet
0

SAD: Republikanac Mitt Romney ušao u predsjedničku trku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši konzervativni guverner Massachusettsa, republikanac Mitt Romney, u utorak je službeno pokrenuo svoju predsjedničku kampanju za izbore 2008. godine, predstavljajući se kao kandidat koji će unijeti "inovaciju i promjenu" u politički i gospodarski život zemlje, za razliku od političara koji su cijeli životni vijek u strukturama vlasti u Washingtonu.

"Vrijeme je za inovaciju i transformaciju u Washingtonu. To je ono što naša zemlja treba. To je ono što naš narod zaslužuje", rekao je Romney pred pristalicama okupljenim u Daerbornu, sjedištu kompanije Ford u saveznoj državi Michigan, čiji je guverner u tri mandata bio njegov otac George.

"Ne vjerujem da Washington mogu transformirati ljudi koji su cijeli životni vijek političari. Kod njih je previše nagodbi, previše interesa, previše zapleta i premalo iskustva upravljanja i vođenja u stvarnom svijetu", naglasio je.

Govoreći ispred Fordovog muzeja, s novim Fordovim hibridnim automobilom u pozadini uz stari model AMC Rambler iz preduzeća kojim je upravljao njegov otac, Romney je najavio da će obnoviti inovatorski duh koji je preobrazio američku industriju.

"Inovacije i transformacije su bile u srcu američkog uspjeha", rekao je. Romney se želi predstaviti kao konzervativnija alternativa dvojici vodećih republikanskih kandidata - senatoru John McCainu iz Arizone i bivšem gradonačelniku New Yorka Rudyiju Giulianiju.

Prema najnovijim ispitivanjima CNN-a u New Hamshireu, gdje se za godinu dana održavaju prvi stranački predizbori za predsjedničke nominacije, McCain dobiva 28 posto glasova, Giuliani 27 a Romney 13 posto. U Iowi, koja također ima predizbore početkom 2008., podrška mu je dvostruko manja i dobiva oko sedam posto glasova.

Za konzervativne republikanske glasače, koji imaju važnu ulogu u stranačkim predizborima, problem je Romneyeva nedosljednost u nekim pitanjima, kao što su prava homoseksualaca i pravo na pobačaj, koje je ranije podržavao a sada im se protivi, prenosi Hina.

Za evangelike, koji su također važan dio republikanske baze, najveća je prepreka Romneyeva mormonska vjera. Između 27 i 35 posto ispitanika iz te skupine kaže kako nikada ne bi dali svoj glas za mormona u Bijeloj kući.