{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD: Rekordno povećanje molbi za državljanstvo

F
10.6.2006. u 16:15
0
0
SAD: Rekordno povećanje molbi za državljanstvo
0
SAD: Rekordno povećanje molbi za državljanstvo
Useljenici u Sjedinjenim Državama, potaknuti burnom raspravom u Kongresu o imigraciji, predaju molbe za sticanje državljanstva u znatno većem broju nego ranijih godina, štaviše u rekordnim razmjerima, ili pak pokušavaju učvrstiti svoj zakoniti status u pokušaju da se zaštite u vrijeme političke nesigurnosti.
Mnogi se plaše, kako u subotu piše "Washington Post", da bi pooštravanje zakona moglo ugroziti njihove šanse da postanu državljani ili da dovedu članove obitelji u Sjedinjene Države. Druge, kako izgleda, motivira želja za sticanjem većih političkih prava i izražavanjem svoje voje glasanjem.

U razdoblju od januara do aprila ove godine, kako piše "Post", imigranti su predali gotovo za petinu više zahtjeva za državljanstvo nego u istom razdoblju prošle godine, tačnije njih više od 251 hiljade.

Bilježi se i rekordno povećanje zahtjeva za dovođenje članova obitelji, 18 posto više nego lani.

Premda se političke rasprave vode o nezakonitim imigrantima, mnogi useljenici koji borave u zemlji zakonito zabrinuti su da bi se oni ili njihove obitelji mogli naći pogođeni promjenom zakona o useljavanju.

Mnogi strahuju da ni "zelena karta" više nije sigurna opcija, kažu stručnjaci. Prema važećem zakonu, osobe koje posjeduju "zelenu kartu" pet godina mogu podnijeti molbu za naturalizaciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: