Svijet
0

SAD: Rekordno povećanje molbi za državljanstvo

FENA
Useljenici u Sjedinjenim Državama, potaknuti burnom raspravom u Kongresu o imigraciji, predaju molbe za sticanje državljanstva u znatno većem broju nego ranijih godina, štaviše u rekordnim razmjerima, ili pak pokušavaju učvrstiti svoj zakoniti status u pokušaju da se zaštite u vrijeme političke nesigurnosti.

Mnogi se plaše, kako u subotu piše "Washington Post", da bi pooštravanje zakona moglo ugroziti njihove šanse da postanu državljani ili da dovedu članove obitelji u Sjedinjene Države. Druge, kako izgleda, motivira želja za sticanjem većih političkih prava i izražavanjem svoje voje glasanjem.

U razdoblju od januara do aprila ove godine, kako piše "Post", imigranti su predali gotovo za petinu više zahtjeva za državljanstvo nego u istom razdoblju prošle godine, tačnije njih više od 251 hiljade.

Bilježi se i rekordno povećanje zahtjeva za dovođenje članova obitelji, 18 posto više nego lani.

Premda se političke rasprave vode o nezakonitim imigrantima, mnogi useljenici koji borave u zemlji zakonito zabrinuti su da bi se oni ili njihove obitelji mogli naći pogođeni promjenom zakona o useljavanju.

Mnogi strahuju da ni "zelena karta" više nije sigurna opcija, kažu stručnjaci. Prema važećem zakonu, osobe koje posjeduju "zelenu kartu" pet godina mogu podnijeti molbu za naturalizaciju.