Svijet
0

SAD razmješta vojsku oko Libije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka vojska razmješta svoje mornaričke i zračne snage oko Libije za slučaj potrebe, objavio je u ponedjeljak Pentagon, dok jačaju međunarodni zahtjevi da se okonča 40-godišnja vladavina Moamera Gadafija koji koristi libijske oružane snage i strane plaćenike kako bi ugušio narodnu pobunu u zemlji.

"Naši planeri izrađuju različite planove, a dio toga je prerazmještanje snaga kako bi se osigurala fleksibilnost kada se donose odluke", rekao je novinarima glasnogovornik Pentagona, pukovnik Dave Lapan.

"Još smo u fazi planiranja i priprema ako nas se pozove da izvedemo bilo koji tip misija, humanitarne ili druge", dodao je.

Lapan je odbio otkriti pojedinosti o tipovima brodova ili postrojbama koje se premještaju, ili o načinu na koji ih zapovjednici američkih snaga namjeravaju koristiti.

"Nikakva odluka još nije donesena", rekao je.

Bijela kuća je najavila da će predsjednik Barack Obama razgovarati o krvoproliću u Libiji s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom.

Dva čelnika će razgovarati o "humanitarnim, diplomatskim, pravnim i drugim akcijama potrebnim da bi se zaustavilo nasilje protiv civila i osiguralo da se agencije i članice UN-a mobiliziraju kako bi pružile humanitarnu pomoć libijskom narodu", saopćila je Bijela kuća.

SAD i evropski saveznici iz NATO-a razmatraju uvođenje zone zabrane leta iznad Libije, što bi Gadafiju onemogućilo da u borbi s pobunjenicima koristi ratno zrakoplovstvo.

Pentagon sada ima dva nosača zrakoplova u regionalnom mornaričkom zapovjedništvu, jedan u Crvenom moru, a drugi u Perzijskom zaljevu, ali nijedan u Sredozemnom moru, rekao je Lapan, prenosi Hina.

Za bilo kakvu vojnu intervenciju, američki zapovjednici mogli bi se osloniti na USS Enterprise koji je u Crvenom moru, kao i na amfibijski brod USS Kearsarge, koji nosi 42 helikoptera tipa CH-46 Sea Knight, aviona s vertikalnim uzlijetanjem Harrier i oko 2.000 marinaca.