Tommy Vietor
0

"SAD razmatraju sankcije protiv sirijskih dužnosnika"

FENA
Tommy Vietor
Tommy Vietor
Američka administracija razmatra niz opcija protiv vlade sirijskog predsjednika Bašara el-Asada, uključujući i moguće sankcije protiv visokih sirijskih dužnosnika, kako bi izvršila pritisak na Damask da prekine nasilje prema demonstrantima, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnosti Tommy Vietor.

Mjere bi mogle uključivati zamrzavanje imovine visokih dužnosnika i zabranu poslovanja u SAD-u.

"Brutalno nasilje sirijske vlade protiv vlastitog naroda apsolutno je neprihvatljivo i oštro ga osuđujemo", rekao je Vietor.

Nije objavljeno kada bi se moguće sankcije mogle početi provoditi. Naznake skorog oštrijeg američkog odgovora na događaje u Siriji uslijedile su nakon što se režim predsjednika El-Asada odlučio za vojnu soluciju kako bi ugušio proteste opozicije koji potresaju zemlju već šest sedmica, javila je agencija AFP.

On je precizirao da SAD razmatra niz mogućih političkih opcija, uključujući ciljane sankcije, kako bi dale na znanje da je takvo ponašanje sirijskih vlasti neprihvatljivo.

Zahtjev sirijskog naroda za slobodu izražavanja, udruživanja, mirnog okupljanja, kao i mogućnost da slobodno bira svoje vođe, mora se saslušati, rekao je Vietor.

SAD, koji je nastojao Siriju, kao ključnog regionalnog igrača, uključiti u bliskoistočni mirovni proces, i ranije je izdavao saopćenja s pozivima na prekid nasilja i političke reforme u toj zemlji.

Sa širenjem protesta i sve žešćim obračunom sirijskih vlasti s opozicijom, Washington je izložen sve većem pritisku da poduzme konkretnije korake.