Novi paket vojne pomoći
48

SAD razmatraju isporuku kasetnih bombi Ukrajini, organizacije za ljudska prava su protiv

S. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Human Rights Watch je pozvao Rusiju i Ukrajinu da prestanu koristiti kasetne bombe i pozvao SAD da ne isporučuju municiju Kijevu, usred izvještaja da je Bidenova administracija spremna da uključi kontroverzno oružje u novi paket vojne pomoći.

Ruske i ukrajinske snage koristile su kasetne bombe, koje se raspadaju u vazduhu i ispuštaju veliki broj manjih na širokom području, prenosi The Guardian.

Bombe su dizajnirane da detoniraju pri padu na tlo, ali ne eksplodiraju uvijek, što predstavlja opasnost za civile godinama nakon toga. Oružje, koje je prvi put korišteno u Drugom svjetskom ratu, zabranilo je više od 120 zemalja u skladu sa Konvencijom o kasetnoj municiji 2008. Rusija, Ukrajina i SAD su odbile da potpišu.

Kijev je pozvao članove američkog Kongresa da pritisnu Bijelu kuću da odobri slanje kasetnih bombi. Američki zvaničnici kažu da bi kasetne bombe bile efikasne za Ukrajinu protiv ruskih snaga na jakim odbrambenim pozicijama.

Bijela kuća je u četvrtak saopćila da je isporuka kasetne municije Ukrajini pod "aktivnim razmatranjem", a američki zvaničnici rekli su Reutersu da se očekuje da će administracija u petak objaviti novi paket pomoći u oružju koji će uključivati ​​ovo oružje.

Ukrajinske i ruske snage koristile su kasetnu municiju koja je izazvala brojne smrtne slučajeve i ozbiljne povrede civila, navodi Human Rights Watch u izvještaju od četvrtka, pozivajući obje strane da odmah prestanu s korištenjem "inherentno neselektivnog" oružja.