Laki oklopnjak
134

SAD razmatra slanje borbenih vozila Bradley ukrajinskoj vojsci

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu da SAD razmatra slanje borbenih vozila Bradley kao pomoć Ukrajini u borbi protiv ruske invazije koja je u toku.

Biden je upitan tokom razgovora s novinarima da li na stolu dostavljanje oklopnog borbenog vozila Ukrajini. On je odgovorio "da", bez dodatnih komentara.

Dok ruska invazija Ukrajine traje već 11. mjesec, Kijev vrši pritisak na SAD za tenkove, rakete većeg dometa, oklopne i protuzračne odbrambene sisteme. Intenzivne borbe nastavljene su u istočnoj Ukrajini uprkos početku zime.

Bradley je srednje veliko oklopno borbeno vozilo koje može služiti kao transporter trupa. Ima gusjenice umjesto točkova, ali vozilo je lakše i okretnije od tenka. Može nositi oko 10 ljudi ili umjesto toga biti konfiguriran za nošenje dodatnog streljiva ili komunikacijske opreme.

Američka vojska koristi Bradley-e još od početka osamdesetih. Pentagon je već opskrbio Ukrajinu s više od 2000 borbenih vozila, uključujući 477 vozila otpornih na mine i zasjede zaštićenih i više od 1200 Humveeja.

Biden je prošlog mjeseca najavio da će SAD po prvi put poslati Ukrajini raketnu bateriju Patriot, najnapredniji raketni sistem zemlja-zrak koji je Zapad osigurao za pomoć u odbijanju ruskih zračnih napada.

Američki Kongres je prošlog mjeseca odobrio gotovo 44,9 milijardi dolara vojne i ekonomske pomoći za rat kojem se ne nazire kraj.

Istog dana kada je Biden priznao da razmišlja o slanju Bradleya u Ukrajinu, Francuska je objavila da će Ukrajini poslati lake tenkove francuske proizvodnje AMX-10 RC, prve tenkove koje je isporučila neka zapadnoeuropska država. Ta je objava uslijedila nakon telefonskog razgovora između francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Francuski predsjednik nije rekao koliko će tenkova biti isporučeno i kada. Članica NATO-a dostavila je Ukrajini protutenkovske i protuzračne odbrambene rakete i raketne bacače.

Zelenski, koji je prošlog mjeseca posjetio Washington, jasno je dao do znanja SAD-u i zapadnim saveznicima da Ukrajini treba sofisticiranije oružje.

"Uvjeravam vas da ukrajinski vojnici mogu sami savršeno upravljati američkim tenkovima i avionima", rekao je Zelenski tokom obraćanja američkim zastupnicima.