Svijet
0

SAD računa na rusku podršku Ahtisaarijevom planu za Kosovo

FENA
Martti Ahtisaari; Foto: Reuters
Martti Ahtisaari; Foto: Reuters
Sjedinjene Države se nadaju da će Rusija podržati UN-ov plan koji postavlja srpsku pokrajinu Kosovo na put ka nezavisnosti i ne očekuju da Rusija uloži veto u Vijeću sigurnosti, izjavio je američki zvaničnik.

Pomoćbik državnog sekretara za evropska pitanja Dan Fried, koji je prošle sedmice bio na Kosovu, u Srbiji i Makedoniji, izjavio je da je do sada Rusija izražavala podršku UN-ovom planu koji je postavio okvir za nezavisnu državu Koovo.

"Nadam se da će se naša saradnja nastaviti i očekujem da će biti tako. Rusija je očigledno izrazila svoju zabrinutost i oni mogu izražavati svoje stavove, ali činjenica je da smo imali dobru saradnju", izjavio je Fried novinarima, javio je Reuters.

Kosovom upravljaju Ujedinjene nacije od 1999. kada je NATO bombardovao Srbiju kako bi protjerao srpske snage optužene za zvjerstva tokom dvogodišnje kontrapobunjeničke kampanje u pokrajini. Oko 10.000 Albanaca je poginulo i skoro milion ih je pobjeglo prije nego što su NATO-ove trupe okupirale Kosovo.

Rusija je tvrdila kako neće podržati rješenje koje nema pristanak Srbije i kosovskih Albanaca. Kao stara srpska pravoslavna saveznica, Rusija insistira kako se objema stranama treba dati vremena da se dogovore oko rješenja.

Tokom vikenda UN-ov postrednik Martti Ahtisaari, međutim, objavio je kraj više od godine dugih srpsko-albanskih razgovora oko Kosova i saopćio je da je sada na Vijeću sigurnosti UN-a da li da toj pokrajini da nezavisnost.

Fried je izjavio kako ne očekuje da će Srbi početi napuštati Kosovo ukoliko se plan usvoji.

On je, međutim, jasno stavio do znanja kako Sjedinjene Države ne vide Kosovo kao presedan za ekstremističke grupe u drugim dijelovima svijeta koje zahtijevaju nezavisnost, poput Abhazije ili Južne Osetije.

Fried je izjavio kako ima ekstremista na objema stranama na Kosovu, koje je puno oružja.

"To je Balkan, ljudi su tamo naoružani", kazao je.

Međunarodna zajednica mora djelovati brzo kako bi spriječila gomilanje tenzija na Kosovu, kazao je.

"Odgađanje neće donijeti više stabilnosti. Odgađanje bi moglo tačno donijeti onu vrstu nestabilnosti zbog koje smo zabrinuti", izjavio je Fried.

Ključno je pitanje, kazao je, mogu li "odgovorne snage" na svim stranama raditi zajedno i da li Ahtisaarijev plan pruža dovoljnu zaštitu za srpsku zajednicu s dovoljno privlačnom budućnošću za Kosovo.