Japan
0

SAD prvi put na godišnjici napada na Hirošimu

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U Japanu se danas obilježava 65. godišnjica od atomskog napada na Hirošimu, a SAD su prvi put imale svog predstavnika na ceremoniji.

Takozvano zvono mira oglasilo se u 8.15 sati ujutro, u vrijeme kada je iz američkog aviona "Enola Gay" 6. avgusta 1945. godine izbačena atomska bomba. Više desetina hiljada preživjelih iz tog napada, djece i dostojanstvenika održalo je minutu ćutanja posvećen žrtvama.

"Jasno je da se hitnost ukidanja atomskog naoružanja nalazi u našoj globalnoj svijesti," rekao je gradonačelnik Hirošime Tadatoshi Akiba u svom govoru nakon puštanja 1.000 bijelih golubica.

Bomba koja je bačena na Hirošimu nosila je nadimak "mali dječak" i odmah je usmrtila više hiljada ljudi. Do kraja 1945. godine, broj poginulih porastao je na oko 140.000, dok je, prema pretpostavkama Hirošima tada imala oko 350.000 stanovnika. Više hiljada osoba kasnije je umiralo od raznih oboljenja i  povreda.

Tri dana kasnije nakon napada na Hirošimu, 9. avgusta 1945. godine, SAD su izbacile drugu bombu na grad Nagasaki na jugu Japana, koji je šest dana kasnije kapitulirao  čime je okončan Drugi svjetski rat.

"U ime budućih generacija, mi moramo nastaviti da zajedno radimo na stvaranju svijeta bez nuklearnog naoružanja", rekao je američki ambasador John Roos.

Američki predsjednik Barack Obama, koji je krajem prošle godine dobio Nobelovu nagradu za mir zbog svoje vizije svijeta bez nuklearnog naoružanja, potpisao je u aprilu sa Rusijom Sporazum o neširenju strateškog naoružanja (START) čime su se obje strane obavezale da će smanjiti broj nuklearnih glava za 30 posto.