Svijet
0

SAD prvi put na godišnjem sastanku Haškog tribunala

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Države objavile su u ponedjeljak da će sudjelovati na godišnjem sastanku Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) u Den Haagu kao promatrač, što će biti prvo američko sudjelovanje na tom skupu od osnivanja suda 2002.

Američki izaslanik za ratne zločine Stephen Rapp najavio je u ponedjeljak u kenijskom glavnom gradu Nairobiju da će on voditi izaslanstvo SAD-a na godišnjem sastanku ICC-a u Den Haagu od 18. do 26. novembra, kako su prenijeli mediji u SAD-u.

"Naša vlada je sada odlučila da će se Amerikanci vratiti i angažirati s ICC-om", rekao je Rapp, napominjući kako je SAD još godinama udaljen od ratificiranja sporazuma kojim bi se pridružio ICC-u.

State Depertment je potvrdio odluku o sudjelovanju na skupu, uz isticanje da Washington i dalje ima rezerve prema ICC-u.

"Sudjelovat ćemo na tim sastancima kao promatrači s međuresornim izaslanstvom koje će činiti dužnosnici State Departmenta i ministarstva odbrane", rekao je glasnogovornik američkoga Državnog tajništva Ian Kelly.

Sudjelovanje na konferenciji u Den Haagu omogućit će američkom izaslanstvu interakciju sa svim izaslanstvima oko različitih pitanja od interesa za SAD, "posebno u vezi s našom zabrinutosti oko definicije zločina agresije, što će biti jedna od glavnih tema rasprave na konferenciji", dodao je Kelly.

On je naglasio kako se nikako ne može sugerirati da SAD više nema rezervi prema ICC-u.

"Posebnu zabrinutost imamo zbog tvrdnji o nadležnosti suda nad državljanima zemalja koje nisu stranke suda, i mogućnosti da se ta nadležnost primjeni bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a", kazao je Kelly.

Glasnogovornik Državnog tajništva izrazio je uvjerenje da sudjelovanjem na konferenciji ICC-a američko izaslanstvo neće prekršiti odredbe zakona o zaštiti američkih vojnika, koji zabranjuje podršku SAD-a Međunarodnom kaznenom sudu.

Izaslanik za ratne zločine Rapp, prenosi Hina, kazao je kako i dalje postoji zabrinutost da SAD, na koji se veći dio svijeta oslanja za sigurnost, i pripadnici američkih oružanih snaga, mogu biti izloženi "politički nadahnutom sudskom progonu".