Nakon ranjavanja prije 5 mjeseci
0

SAD: Prve fotografije kongresmenke Giffords

FENA
Gabrielle Giffords
Gabrielle Giffords
Prve fotografije američke kongresmenke Gabrielle Giffords, koja je prije pet mjeseci ustrijeljena u glavu u masovnoj pucnjavi u Tucsonu, u Arizoni, objavljene su u nedjelju na njenoj Facebook stranici.

Obje fotografije prikazuju kongresmenku na otvorenom. Na jednoj je sama i smiješi se u objektiv, s kratkom kosom i blago depigmentiranom kožom na jednoj strani čela, ali bez ikakvih uočljivih ožiljaka. Na drugoj snimci, Giffords sjedi u društvu jedne starije žene, prenose američki mediji.

Giffords bi uskoro trebala napustiti rehabilitacijski centru u Houstonu u koji je prebačena dvije sedmice nakon pucnjave 8. januara, u kojoj je šest osoba ubijeno, a 13 ih je ranjeno, uključujući i nju.

Naoružani napadač Jared Lee Loughner (22), koji je s automatskim pištoljem Glock napravio pokolj na susretu kongresmenke Giffords s njenim biračima u Tusconu, proglašen je neuračunljivim i nesposobnim za suđenje, te smješten u psihijatrijsku ustanovu u državi Missouri.

Od toga incidenta američka je javnost samo jednom imala priliku vidjeti Giffords, na nejasnoj videosnimci njezina ulaska u avion za Floridu, gdje je gledala polijetanje u svemir raketoplana NASA-e čiji je zapovjednik bio njen suprug, astronaut Mark Kelly.

Od ranjavanja Giffords je ostvarila izvanredan napredak, naučila ponovo hodati i govoriti, iako ima poteškoća s povezivanjem rečenica.

U intervjuu za list Arizona Republic objavljen u četvrtak, njena šefica osoblja Pia Carusone rekla je da se Giffords zbog ograničene sposobnosti govora u komunikaciji prvenstveno oslanja na izraze lica i geste rukama.