Independent
0

SAD progurao oštru politiku prema Iranu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Američke Države su uspjele uvjeriti Vijeće sigurnosti da nametne nove sankcije Iranu zbog nuklearnog programa te zemlje, izvještava u srijedu iz sjedišta UN-a u New Yorku dopisnik londonskog The Independenta.

List ocjenjuje da je Washington uspio progurati vrlo oštru politiku prema iranskom predsjedniku Mahmoudu Ahmedinejadu usprkos sporazumu Iran-Turska-Brazil o iranskom uranu sklopljenom početkom sedmice.

Dopisnici The Timesa u New Yorku i Washingtonu javljaju istim povodom kako je Hillary Clinton rekla novinarima da je dogovoreni nacrt novih sankcija protiv Irana "spreman za glasanje" u Vijeću sigurnosti.

Napredak je ostvaren u utorak navečer, objašnjava list, kada su se Sjedinjene Države sporazumjele s Kinom i Rusijom o novom "strogom paketu sankcija UN-a".

Sjedinjene Države danas nisu zadovoljne trostranim sporazumom o zamjeni dijela iranskog urana, preko Turske, za nuklearno gorivo i traže nove sankcije jer, za razliku od prvobitnog prijedloga iz oktobra, ovaj sporazum ne predviđa predaju cjelokupnoga iranskog niskoobogaćenog urana, objašnjava The Times.