{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD progurao oštru politiku prema Iranu

F
19.5.2010. u 11:08
0
0
SAD progurao oštru politiku prema Iranu
0
SAD progurao oštru politiku prema Iranu
Foto: Reuters
Sjedinjene Američke Države su uspjele uvjeriti Vijeće sigurnosti da nametne nove sankcije Iranu zbog nuklearnog programa te zemlje, izvještava u srijedu iz sjedišta UN-a u New Yorku dopisnik londonskog The Independenta.
List ocjenjuje da je Washington uspio progurati vrlo oštru politiku prema iranskom predsjedniku Mahmoudu Ahmedinejadu usprkos sporazumu Iran-Turska-Brazil o iranskom uranu sklopljenom početkom sedmice.

Dopisnici The Timesa u New Yorku i Washingtonu javljaju istim povodom kako je Hillary Clinton rekla novinarima da je dogovoreni nacrt novih sankcija protiv Irana "spreman za glasanje" u Vijeću sigurnosti.

Napredak je ostvaren u utorak navečer, objašnjava list, kada su se Sjedinjene Države sporazumjele s Kinom i Rusijom o novom "strogom paketu sankcija UN-a".

Sjedinjene Države danas nisu zadovoljne trostranim sporazumom o zamjeni dijela iranskog urana, preko Turske, za nuklearno gorivo i traže nove sankcije jer, za razliku od prvobitnog prijedloga iz oktobra, ovaj sporazum ne predviđa predaju cjelokupnoga iranskog niskoobogaćenog urana, objašnjava The Times.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: