Svijet
0

SAD: Profesor pokušao zapaliti školu nakon samoubistva sina

FENA
Reiner Reinscheid
Reiner Reinscheid
Nakon samoubistva svog sina, Reiner Reinscheid pokušao je da zapali srednju školu koju ju pohađao njegov sin i planirao je ubiti učenike i nastavnike u njoj, saopćile su vlasti u četvrtak uoči njegovog pojavljivanja na sudu.

Taj 48-godišnji profesor na koledžu optužen je za podmetanje požara i opiranje policiji tokom niza požara koji su izbili u blizni srednje škole njegovog sina u gradu Irvine u Kaliforniji, javio je AP.

On je suočen s kaznom zatvora od 13 godina ako bude osuđen. Požari, uključujući i onaj u kući jednog nastavnika, izbili su u ovom mjesecu.

Nakon što je bio uhapšen, Reinscheid je platio kauciju od 50.000 dolara.

Policija ga je, ipak, uhapsila ubrzo nakon toga nakon što je pronašla e-mail koji je on navodno poslao i u kojem je izložio svoje planove da napadne školu i počini seksualno zlostavljanje prije nego što izvrši samoubistvo.

"U ovoj fazi istrage samo mogu reći da je on stvorio dovoljno detaljan plan da nabavi oružje i ubije mnogo ljudi", izjavio je novinarima zamjenik oblasnog tužioca Andrew Katz.

Očekuje se da tužioci zatraže pd sudaca da uskrate Reinscheidu pravo na kauciju tokom današnjeg saslušanja.

Reinscheid je vanredni profesor farmaceutskih nauka na koledžu u Irvineu.

Nastavnici srednje škole u Irvineu izrekli su disciplinsku mjeru njegovom 14-godišnjem sinu zbog krađe. Oni su mu kao kaznu odredili da čisti smeće. Kratko nakon toga, dječak je počinio samoubistvo.

Policija je uhapsila Reinscheida 24. jula dok je pokušavao da upaljačem zapali vatru u lokalnom parku.

"Na osnovu mjesta i prirode podmetanja požara, mi vjerujemo da je optuženi namjeravao napasti ljude i mjesta povezane s disciplinskom mjerom protiv njegovog sina", izjavila je glasnogovornica ureda oblasnog tužioca Farrah Emami.