Svijet
0

SAD priznale svoje greške u Afganistanu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Nepoštivanje uputstava za izvođenje napada "najvjerovatnije" su uzrok stradanja civila u napadima američkih snaga u Afganistanu prošlog mjeseca, zaključeno je u izvještaju američke vojske u vezi sa napadima u kojima je na desetine civila ubijeno.

Američki zvaničnici su proveli istragu o izvođenju sedam napada na talibanska uporišta u provinciji Farah 4. maja i zaključili da oni nisu izvedeni u skladu sa uputstvima američke vojske.

U izvještaju, koji prenosi britanski BBC, navedeno je da je najmanje 26 civila ubijeno, ali se priznaje da bi broj žrtava mogao da bude mnogo veći. Tačan broj žrtava možda nikad neće ni biti utvrđen, jer su mnoge žrtve sahranjene prije nego što je pokrenuta istraga, stoji u izvještaju.

Afganistanski zvaničnici tvrde da je 140 civila ubijeno u tim napadima, a sporenja oko broja ubijenih dovela su do zategnutosti na nekoliko sedmica na relaciji Kabul -Washington.

U tom dokumentu se brani izvođenje napada u afganistanskoj provinciji, uz obrazloženje da je "upotreba sile bila neophodna mjera za uništenje neprijatelja".

"Ipak, nesposobnost da se razlikuje prisustvo civila i izbjegne ili svede na minimum prateća kolateralna šteta dovela je do nenamjernog stradanja civila", stoji u izvještaju američkih vlasti.

Američki zvaničnici navode da tri posljednja, od ukupno sedam napada, nisu izvedena dosljedno sa postojećim uputstvima, što je dovelo do ubijanja civila.

Istraga je dala i određene preporuke kako bi se ubuduće izbjeglo stradanje civila, prije svega, u vidu poboljšanja linija komunikacije, uvođenja novih uputstava i izvođenja ponovne obuke za pripadnike američkih snaga sigurnosti.

I SAD i NATO tvrde da je izbjegavanje stradanja civila među njihovim prioritetima u svim borbenim dejstvima.