Svijet
0

SAD pristaje na nove razgovore s Iranom o sigurnosti u Iraku

FENA
Sjedinjene Države prihvatile su irački prijedlog da održe nove razgovore s Iranom posvećene sigurnosnom stanju u Iraku, objavio je u utorak State Department.

Sastanak, čiji datum održavanja još nije određen, bio bi četvrti krug razgovora između američkog ambasadora u Bagdadu Ryana Crockera i njegovog iranskog kolege.

Dva prethodna sastanka nisu donijela rezultata, jer je Iran odbacio optužbe SAD-a da podržava šiitske pobunjeničke skupine u Iraku i osigurava im materijal za eksplozivne naprave, koje odnose najviše žrtava među američkim vojnicima.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack kazao je u utorak da je Washington povoljno odgovorio na prijedlog iračke vlade kako je sada "prikladno vrijeme" za još jedan američko-iranski sastanak na razini ambasadora u Bagdadu.

"Rekli smo 'da'... pristat ćemo na to", rekao je glasnogovornik, dodajući kako je SAD obavijestio Iran diplomatskim kanalima, uz uobičajeno posredovanje Švicarske.

"Poručili smo iranskoj vladi da smo skloni pristati na to. Još nismo dobili odgovor, ni direktno ni preko Iračana", dodao je.

Ranije u utorak iranska agencija IRNA je objavila da je i Teheran prihvatio ponudu za nastavak razgovora s SAD-om, te da je ministar vanjskih poslova Manuchehr Mottaki pozdravio takvu mogućnost.