Svijet
0

SAD prihvati više izbjeglica nego sve druge zemlje zajedno

FENA
Prema riječima visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice Antonia Guterresa, Sjedinjene Države svake godine prihvaćaju više izbjeglica nego sve druge zemlje zajedno.

Ove godine svoj će dom u SAD-u naći oko 54 hiljade novih izbjeglica. Kako je kazala jedna visoka dužnosnica američkog Državnog tajništva zadužena za pitanja pomoći izbjeglicama, oni čine integralni dio američkog života, prenosi VOA.

Od 1975. godine u SAD-u se naselilo više od dva miliona i 600 hiljada izbjeglica. Pomoćnica američke državne tajnice Ellen Sauerbrey izjavila je kako ovaj broj nadmašuje sveukupni broj nastanjenih izbjeglica u ostalim zemljama svijeta.

"Nakon Drugoga svjetskog rata svoj dom u Americi našlo je više izbjeglica nego u svim drugim zemljama svijeta zajedno. Samo prošle godine mi smo otvorili vrata za 53 hiljade izbjeglica koje su pristigle iz 55 raznih zemalja. Ovo je više nego bilo gdje drugdje u svijetu", kazala je Sauerbrey.

Ellen Sauerbrey nalazi se na čelu odjela za populaciju, izbjeglice i migraciju pri State Departmentu. Prema njenim riječima, na izbjeglice se više gleda kao na snagu koja pridonosi američkoj socijalnoj i ekonomskoj snazi nego kao na neki ekonomski teret.

"Vjerujem da izbjeglice mogu imati veliki pozitivan utjecaj na ekonomiju naše zemlje, te su izvor snage koja našem društvu donosi raznovrsnost", smatra ona.

Po dolasku u SAD izbjeglicama se pruža pomoć pri integraciji koja uključuje sve, od stambenog smještaja i zdravstvene zaštite pa do pomoći pri obrazovanju i zapošljavanju.

Ellen Sauerbrey je također izjavila kako američki odgovor na globalni problem stanovništva odražava američke vrijednosti kojima se promiču ljudska prava i kojima se nudi šansa izbjeglicama iz svih krajeva svijeta za svoj novi početak. "Mislim da način na koji postupamo s onima koji su najranjiviji, dovoljno dobro pokazuje koje su stvarne vrijednosti našeg društva."

Godišnji budžet odjela za populaciju, izbjeglice i migraciju američkog State Departmenta iznosi više 800 miliona dolara. U ovoj budžetskoj godini Sjedinjene Države su dodijelile blizu 45 miliona dolara kako bi se ublažila nepovoljna situacija izbjeglica u Evropi.

Prema navodima jednoga visokog američkog dužnosnika zaduženog za pitanje izbjeglica, SAD će nastaviti s bliskom saradnjom kako sa UNHCR-om, tako i s nevladinim organizacijama i partnerima u namjeri da se ponudi zaštita i dugotrajno rješenje krize na Balkanu.

Traženi budžet za 2007. godinu američkog programa za izbjeglice predviđa i pripreme za eventualni hitni prihvat izbjeglica i ratnih područja, te mogući priliv izbjeglica do kojeg bi moglo doći po okončanju pregovora o konačnom statusu Kosova.