Svijet
0

SAD: Predsjednička utrka 2008. intenzivirala se puno ranije nego što se očekivalo

FENA
Ruddy Giuliani; Foto: AFP
Ruddy Giuliani; Foto: AFP
Prvi put od predsjedničkih izbora 2000. godine republikanci su u Sjedinjenim Državama angažirani u žestokom nadmetanju za dobivanje stranačke nominacije na izborima 2008.

Zasad je utrka imala nekih iznenađujućih preokreta, javlja VoA, a nedavno provedena anketa javnog mnijenja pokazala je da bivši gradonačelnik New Yorka Ruddy Giuliani uživa najveću podršku među republikanskim predsjedničkim kandidatima.

Giuliani vodi u odnosu na senatora Johna McCaina iz Arizone u omjeru 44 : 21 posto, usprkos tome što se McCaina već dugo vremena smatra vodećim kandidatom republikanaca na predsjedničkim izborima 2008. godine.

Mnogi komentatori političkih zbivanja smatraju da će Giuliani imati problema u osvajanju nominacije jer konzervativni glasači ne vole njegovu podršku pravu na pobačaj, pravima homoseksualaca i uvođenju zakonskih mjera u kontroli nošenja oružja.

Ruddy Giuliani zasad, međutim, prkosi svim stereotipovima i kako se čini mnogi konzervativci cijene njegove čelničke sposobnosti koje je iskazao nakon terorističkih napada 2001. godine, kad je stekao reputaciju na nacionalnoj razini. Nedavno se bivši njujorški gradonačelnik obratio skupini konzervativnih aktivista na skupu u Washingtonu gdje je priznao da postoje razlike.

"Ne slažemo se svi sa svime. Ja se ne slažem ni sam sa sobom o svemu. A ono bitno u predsjedničkim izborima jeste da ustanovite kome vjerujete najviše, te što mislite koja su najvažnija pitanja za zemlju u nekom određenom trenutku. Mi vjerujemo također u mnoge iste stvari", kazao je Giuliani.

Početni uspjeh Giulianija u anketama došao je nauštrb senatora McCaina. Neki konzervativci su oprezni u pogledu McCaina zbog njegove podrške reformi finansiranja političkih kampanji i imigracije, kao i činjenice da je McCain bio jedan od rijetkih republikanskih kanididata koji se nije obratio Konferenciji konzervativne političke akcije koja je održana u Washingtonu, primjećuje analitičar Larry Sabato.

"Tokom nekoliko proteklih mjeseci McCain je izgubio podršku, a Giulianim ju je dobio. Ne vjerujem da to znači da će Giuliani biti nominiran, ali znači da mnogi republikanci imaju dvojbe u vezi sa McCaineom", kazao je Sabato.

McCian radi na tome da ponovno stekne politički zamah koji je pokrenuo kad se natjecao u tijesnoj utrci za republikansku nominaciju s teksaškim guvernerom Georgeom W. Bushom 2000. godine.

Međutim, John McCain je sad jedan od najvećih predsjednikovih pristalica u vezi s ratom u Iraku i sam priznaje kako bi njegova politička sudbina sljedeće godine mogla biti povezana s time hoće li naposljetku Sjedinjene Države preuzeti kontrolu nad tim kod kuće sve nepopularnijim ratom.

"Mislim da taj novi general i ta nova strategija mogu uspjeti. I imat ćemo neke pokazatelje u ranoj fazi razmještanja, međutim, neke druge nećemo moći vidjeti još dosta dugo", smatra McCain.

Politički analitičari smatraju da je McCainova podrška novoj strategiji politička kocka, uzevši u obzir ispitivanja javnog mnijenja koja ukazuju na to da ne uživa podršku javnosti… Drugi republikanski pretendenti naporno rade na tome da prošire nominacijsku bitku dalje od McCaina i Giulianija.

Bivši guverner Massachuusettsa Mitt Romney na spomenutoj konferenciji konzervativaca u Washingtonu osvojio je najveću podršku, plasiravši se ispred Giulianija, senatora iz Kansasa Sama Brownbacka i McCaina.

"Sad je vrijeme, ovo je mjesto da povedemo veliku koaliciju snage za naše obitelji, za našu budućnost, za Ameriku. Bog Blagoslovio Sjedinjene Američke Države", kazao je Romney, koji se nada da će uspjeti privući konzervativne glasače koji čine najznačajniji blok podrške unutar Republikanske stranke.

Inače, analitičari ukazuju na to da se predsjednička utrka 2008. intenzivirala znatno ranije negoli je to većina očekivala. Do prvih stranačkih skupova za izbor delegata i stranačkih izbora ostalo je još deset mjeseci.