Svijet
0

SAD predlaže saradnju s Rusijom u razvijanju antiraketnog štita

FENA
Sjedinjene Američke Države su u petak predložile zajedničku mrežu sistema antiraketne odbrane između Rusije i NATO-a kako bi umirile strahove Moskve od postavljanja elemenata američkoga antiraketnog štita u centralnoj Evropi.

"Naš odgovor je da mi, Rusi i NATO ili Vijeće NATO-Rusija radimo zajedno na stvaranju zajedničkog sistema koji bi doprinio sigurnosti svih i odgovorio na zabrinutost Rusije za sigurnost", kazao je Daniel Fried, pomoćnik džavnog tajnika za evropske i evroazijske poslove.

Prijedlog dolazi u vrijeme kada državna tajnica Condoleezza Rice i sekretar za odbranu Robert Gates treba da se 12. oktobra sastanu u Moskvi s ruskim kolegama kako bi razgovarali o američkom planu za antiraketni štit u Evropi.

SAD želi da postavi elemente antiraketnog štita u Poljskoj i Republici Češkoj kako bi mogao odgovoriti na eventualnu prijetnju zemalja kao što je Iran.

Moskva vidi u tome direktnu prjetnju svojoj sigurnosti, pa je predložila Washingtonu da od toga odustane i iskoristi, između ostalih, radar u Gabali, u Azerbejdžanu, ali je to do sada bilo bezuspješno.