{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD predale iračkoj vojsci kontrolu nad Zelenom zonom

F
FENA
2.1.2009. u 13:13
0
0
SAD predale iračkoj vojsci kontrolu nad Zelenom zonom
0
SAD predale iračkoj vojsci kontrolu nad Zelenom zonom
Foto: AFP
SAD su predale iračkoj vojsci kontrolu nad Zelenom zonom u Bagdadu, na osnovu sporazuma postignutog krajem prošle godine između dvije zemlje da 140.000 američkih vojnika ostane u Iraku još tri godine, javile su agencije. Američke vojne snage više ne mogu da hapse iračke državljanje bez sudskog naloga, a američke kompanije i vojnici će od danas u određenim situacijama odgovarati na osnovu iračkih zakona, prenio je Rojters.
Američke trupe se od jučer nalaze u Iraku na osnovu sporazuma, koji je iračka vlada krajem prošle godine postigla sa SAD u Vašingtonu, s obzirom da im je 31. decembra 2008. godine istekao mandat, koji su odredile Ujedinjene nacije.

Primopredaja kontrole nad Zelenom zonom protekla je uz svirku iračkog orkestra, a ministar odbrane Iraka Abdel Kader Jasim izjavio je okupljenima da će se "o bezbjednosti Iraka od danas brinuti njegovi građani".

Pukovnik Stiven Ferari, komandant američke 50. pješadijske brigade, istakao je da "Irak kao suverena nacija preuzima na sebe održavanje bezbjednosti".

Američki vojnici i dalje ostaju pod američkom komandom, ali njihove operacije od danas mora da odobri zajednički komitet.

Prema sporazumu, američki vojnici treba da napuste iračke gradove do kraja jula 2009. i potpuno da se povuku iz te zemlje do kraja 2011. godine.

Oko 15.000 zatvorenika u američkim pritvorskim centrima sad moraju da dobiju optužnice prema iračkom zakonu ili da budu oslobođeni.

Svečana ceremonija održana je i na jugu Iraka u Basri gdje su britanski vojnici Iračanima predali kontorlu nad aerodromom u tom gradu.

Britanija je također potpisala sporazum s Irakom na osnovu koga će britanski vojnici napustiti tu zemlju za sedam mjeseci.

"Primopredaja aerodroma znači da je bezbjednosna situacija dobra i da se brzo popravlja. Aerodrom u Basri je spreman da primi veće avione", izjavio je britanski komandant general Endi Salmon.

Broj civila koji su izgubili život u nasilju u Iraku smanjen je ove godine za dvije trećine u odnosu na 2007. Prema zvaničnim podacima iračkih vlasti, od početka 2008. poginulo je 5.714 ljudi, a 2007. godine 16.252.

Bezbjednosna situacija je najviše poboljšana u Bagdadu, mada je u tom gradu ove godine ubijeno oko 2.300 ljudi. Broj američkih vojnika ubijenih u Iraku također je smanjen s prošlogodišnjih 900 na nešto više od 300.

Od početka invazije na Irak, 2003. godine, u toj zemlji je život izgubilo više od 4.200 Amerikanaca i 178 britanskih vojnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: