|

"SAD prave prepreku ulasku Rusije u WTO"

"SAD prave prepreku ulasku Rusije u WTO"
0
F
FENA
3.12.2009. u 13:33
0
komentara
0

dijeljenja
"SAD prave prepreku ulasku Rusije u WTO" Foto: AP
Ruski premijer Vladimir Putin optužio je u četvrtak Sjedinjene Američke Države da sprečavaju ulazak Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO).
"Ulazak u WTO ostaje naš strateški cilj, ali imamo utisak da neki, među kojim i SAD, stvaraju prepreku ulasku u WTO iz nama nepoznatih razloga", izjavio je ruski premijer u emisiji uživo u kojoj je odgovarao na pitanja TV gledalaca.

Putin je također kritizirao što Washington odbija da ukine amandman Jackson-Vanik iz 1974. godine, tekst koji datira iz vremena hladnog rata i koji ograničava rusko-američke trgovinske odnose.

"To je anahronizam kojim se koriste neki lobiji u američkom Kongresu kako bi pogodovali malim egoističnim ekonomskim interesima", ocijenio je on govoreći o amandmanu usvojenom zbog restrikcija nametnutih židovskoj emigraciji u doba SSSR-a.

Ukidanje ovog amandmana je uvjet za ulazak Rusije u WTO, premda Moskva već 15 godina pregovara o ulasku u ovu organizaciju.

Putin je u četvrtak izrazio zadovoljstvo što su prošle sedmice Rusija, Kazahstan i Bjelorusija potpisali sporazum o stvaranju carinske unije koja treba da posluži kao baza za ulazak u WTO.

"Treba da uđemo u WTO kao carinska unija ili svaka zemlja posebno, ali poslije metodičkih konsultacija i dogovora o svim stavovima s našim partnerima iz carinske unije", kazao je Putin.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.