{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD pozvao Izrael da produži humanitarni prekid vatre

F
8.1.2009. u 20:34
0
0
SAD pozvao Izrael da produži humanitarni prekid vatre
0
SAD pozvao Izrael da produži humanitarni prekid vatre
Foto: AFP/File
Američki State Department pozvao je u četvrtak Izrael da produži vrijeme za pružanje pomoći u pojasu Gaze, osudivši "strašnu" humanitarnu situaciju na okupiranom palestinskom teritoriju.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Smatramo da mora biti duže otvoren", kazao je glasnogovornik Robert Gibbs povodom humanitarnog koridora koji je Izrael otvorio u srijedu za 1,5 miliona stanovnika Gaze čija egzistencija zavisi od vanjske pomoći.

U srijedu, 12. dana ofanzive izraelske vojske protiv Hamasa, Izreal je odlučio da svaki dan od 11 do 14 sati prekine bombardiranje grada Gaze i njegove okoline kako bi "olakšao dopremu humanitarne pomoći, omogućio stanovništvu da se snabdije i olakšao rad nevladinim organizacijama".

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) prekinula je u četvrtak sve humanitarne aktivnosti nakon što je izraelska vojska pogodila jedan od njenih konvoja.

UNRWA je ocijenila da je nedovoljan svakodnevni prekid borbi u trajanju od tri sata.

"Treba da podijelimo hranu za 750.000 izbjeglica u Gazi, a to ne možemo uraditi za tri sata", izjavila je Elena Mancusi Materi, zvaničnica UNRWA-e u Ženevi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: