SAD
0

SAD pozvale na trenutni i održivi prekid vatre u Gazi

FENA
Sjedinjene Države bi voljele da dođe do hitnog prestanka sukoba u Gazi, ali i da bi prekid vatre trebalo da bude održiv i vremenski neograničen, izjavio je u utorak glasnogovornik američkog State Departmenta Sean McCormack.

McCormack je izjavio i da odlazak državne tajnice Condoleezze Rice u Ujedinjene nacije treba pokazati da su Sjedinjene Države otvorene za raznolike načine da se postigne prekid vatre, prenio je Reuters.

"Želimo biti konstruktivni. Rice ide u UN da bi pokazala kako činimo svaki mogući diplomatski napor da pokušamo postići primirje u skladu s uvjetima koje smo naznačili", kazao je glasnogovornik novinarima nakon vijesti da su izraelski vojnici tenkovskim granatama ubili najmanje 40 civila koji su potražili sklonište u jednoj školi UN-a.

Glasnogovornik McCormack nije, međutim, zatražio od Izraela da zaustavi napade u mediteranskom priobalnom području.

Najmanje je 625 Palestinaca ubijeno a više od 2.700 ranjeno otkako je Izrael krajem decembra započeo napade s ciljem da zaustavi Hamasovo raketiranje svojih južnih gradova. U sukobima je stradalo najmanje devet Izraelaca.

Najmanje pet raketa ispaljenih ranije u utorak iz pojasa Gaze pogodilo je teritorij Izraela, saopćila je policija.

Međunarodna zajednica poduzima napore da dođe do obustave sukoba, a posebna pažnja je posvećena postizanju takvog mirovnog ugovora koji bi garantirao da se nakon postizanja primirja Hamas neće ponovno naoružati.