{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD poziva na mjere protiv marginalizacije Roma

F
9.4.2008. u 10:46
0
0
SAD poziva na mjere protiv marginalizacije Roma
0
SAD poziva na mjere protiv marginalizacije Roma
Sjedinjene Države pozvale su u utorak sve države na provedbu mjera protiv marginalizacije Roma, najbrojnije etničke manjine u Evropi, u povodu Međunarodnog dana Roma koji se obilježava od 1990. godine.
"Na ovaj dan pozivamo sve države da predano nastave graditi ono što se postiglo u suzbijanju marginalizacije Roma", ističe se u saopćenju State Departmenta.

Države se također poziva da promoviraju toleranciju, pluralizam, raznolikost i govore protiv svih izraza omalovažavanja i nasilja protiv svih manjina.

Procjenjuje se da u Evropi živi između osam i 10 miliona Roma, a više od jednog miliona u SAD-u i Kanadi. Usprkos tome što se u proteklom desetljeću stanje Roma u Evropi popravilo, mnogi i dalje žive na marginama društva, ocjenjuje se.

Većina Roma nema pristupa socijalnim službama, obrazovanju i zapošljavanju. Predrasude, rasno profiliranje, i drugo manifestiranje društvene, a ponekad i službene diskriminacije, i dalje opstaju, dodaje se u saopćenju, prenosi Hina.

"SAD ostaje predan unapređenju i zaštiti ljudskih prava Roma kroz rad Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE). Također ćemo sarađivati s ostalim međuvladinim organizacijama i nevladinim organizacijama kako bismo zagovarali prava romskih skupina diljem Ecrope", navodi State Department.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: