{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD poziva na mjere protiv marginalizacije Roma

F
FENA
9.4.2008. u 10:46
0
0
SAD poziva na mjere protiv marginalizacije Roma
0
SAD poziva na mjere protiv marginalizacije Roma
Sjedinjene Države pozvale su u utorak sve države na provedbu mjera protiv marginalizacije Roma, najbrojnije etničke manjine u Evropi, u povodu Međunarodnog dana Roma koji se obilježava od 1990. godine.
"Na ovaj dan pozivamo sve države da predano nastave graditi ono što se postiglo u suzbijanju marginalizacije Roma", ističe se u saopćenju State Departmenta.

Države se također poziva da promoviraju toleranciju, pluralizam, raznolikost i govore protiv svih izraza omalovažavanja i nasilja protiv svih manjina.

Procjenjuje se da u Evropi živi između osam i 10 miliona Roma, a više od jednog miliona u SAD-u i Kanadi. Usprkos tome što se u proteklom desetljeću stanje Roma u Evropi popravilo, mnogi i dalje žive na marginama društva, ocjenjuje se.

Većina Roma nema pristupa socijalnim službama, obrazovanju i zapošljavanju. Predrasude, rasno profiliranje, i drugo manifestiranje društvene, a ponekad i službene diskriminacije, i dalje opstaju, dodaje se u saopćenju, prenosi Hina.

"SAD ostaje predan unapređenju i zaštiti ljudskih prava Roma kroz rad Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE). Također ćemo sarađivati s ostalim međuvladinim organizacijama i nevladinim organizacijama kako bismo zagovarali prava romskih skupina diljem Ecrope", navodi State Department.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: