Svijet
0

SAD pozdravile Koushnerovu posjetu Bagdadu

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Sjedinjene Američke Države pozdravile su u nedjelju posjetu šefa francuske diplomatije Bernarda Kouchnera Iraku, navodeći da takav potez predstavlja dokaz riješenosti međunarodne zajednice da pomogne toj državi na putu ka stabilnost i sigurnosti.

"Uz novi mandat misije UN, konferencije na kojoj učestvuju države regiona i najave Saudijske Arabije da će otvoriti ambasadu u Iraku i oprostiti toj državi dug iz vremena Saddama Husseina, ovo je još jedan primjer sve veće želje međunarodne zajednice da pomogne Iraku u stvaranju sigurne i stabilne države", rekao je portparol američkog Savjeta za nacionalnu sigurnost Gordon Johndroe.

Kouchner, osnivač humanitarne organizacije "Ljekari bez granica" i bivši šef UNMIK-a, doputovao je u nedjelju u zvaničnu posjetu Iraku na poziv tamošnjeg predsjednika Jalala Talabanija.

Kouchner je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom iračke diplomatije Hoshiyarom Zebarijem istakao da ne postoji vojno rješenje za situaciju u Iraku, već da ono mora biti političko.

"Sada se moramo suočiti sa stvarnošću uključujući i američko stanovište (....), ali ovo je irački problem koji moraju da riješe sami Iračani", rekao je šef francuske diplomatije.

Kouchner je doputovao u Bagdad da bi prenio poruku solidarnosti Francuske sa iračkim narodom i saslušao predstavnike svih zajednica, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Francuske.

Posjeta šefa francuske diplomatije poklopila se sa četvrtom godišnjicom bombaških napada na sjedište Ujedinjenih nacija u Bagdadu, u kojima je poginuo specijalni izaslanik UN-a Sergio Vieira de Mello i još 21 službenik svjetske organizacije, prenio je Tanjug.

Posjeta Kouchnera Iraku, u izvjesnoj mjeri predstavlja zaokret u stavovima zvaničnog Pariza prema ovoj krizi, s obzirom na to da se doskorašnji predsjednik Francuske Jacques Chirac ozbiljno protivio američkoj invaziji, ali se novoizabrani lider Nicolas Sarkozy, početkom mjeseca, sa predsjednikom SAD Georgom Bushom načelno dogovorio o većem angažmanu Pariza u rješavanju problema u Iraku.

Francuski ministar će se tokom dvodnevne posjete Bagdadu sastati sa predstavnicima svih iračkih zajednica i članovima vlade.