|

SAD potvrdio da je Sjeverna Koreja lansirala raketu dalekog dometa

SAD potvrdio da je Sjeverna Koreja lansirala raketu dalekog dometa
0
F
FENA
5.7.2006. u 09:32
0
komentara
0

dijeljenja
SAD potvrdio da je Sjeverna Koreja lansirala raketu dalekog dometa
Američko Državno tajništvo potvrdilo je da je Sjeverna Koreja jučer lansirala jednu raketu dalekog dometa, no raketa se nakon manje od minute leta srušila. Lansirane su i četiri rakete kratkog dometa, koje su završile u vodama Japanskog mora.
Satelitski snimci su prošli mjesec pokazali da je na jednoj sjevernokorejskoj lansiranoj rampi postavljena dalekometna raketa tipa Teapodong 2, za koju se smatra da može dostići teritorij Sjedinjenih Država. Primijećeno je da se lansirnim uređajima dodaje pogonsko gorivo.

Lansiranja su bila prvi sjevernokorejski pokušaji ove vrste u proteklih nekoliko godina.

Sjedinjene Države i Japan upozorili su u nekoliko navrata da će nakon lansiranja sjevernokorejskih balističkih raketa razmotriti kaznene mjere.

Državna izvještajna agencija Sjeverne Koreje prije nekoliko dana saopćila je da će vlada u Pjongjangu na svaki napad odgovoriti nuklearnim oružjem, u – kako je navedeno – "reakciji uništavajućeg razmjera".

Američki diplomatski predstavnik na multilateralnim pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom programu, Christopher Hill, u kontaktu je sa svojim kolegama iz drugih pet zemalja koje pregovaraju s vladom u Pjongjangu.

Christopher Hill će danas otputovati u regiju, objavila je Bijela kuća.

Prema izvorima iz Bijele kuće, o lansiranju je jučer odmah obaviješten i predsjednik Bush, koji je također u kontaktu s kolegama iz savezničkih država. Dužnosnik Bijele kuće nazvao je sjevernokorejski potez 'provokacijom koja ne predstavlja trenutnu prijetnju Sjedinjenim Državama'. Reakcija je oprezna i razmjerno mirna. Glasnogovornik Bijele kuće rekao je da se ovim Sjeverna Koreja dodatno izolirala – odbivši diplomatske napore međunarodne zajednice i molbe susjednih zemalja da se odustane od lansiranja.

Bijela kuća naglašava važnost diplomacije.

Glasnogovornik Bijele kuće je nastojao umanjiti značaj činjenice da su lansiranja poduzeta na američki najveći blagdan, Dan neovisnosti. Upitan o toj koincidenciji, glasnogovornik Bijele kuće je novinarima rekao da je 'najbolje da ovo pitanje postave sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-Ilu'.

Sjedinjene Države kontaktirale su Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, nakon što se saznalo da je Sjeverna Koreja lansirala rakete. Američki ambasador u svjetskoj organizaciji John Bolton izjavio je da se Washington savjetuje s članicama Vijeća sigurnosti. Za sada nije zatraženo zakazivanje izvanredne sjednice Vijeća. Izvršno tijelo Ujedinjenih naroda o krizi nastaloj lansiranjem sjevernokorejskih raketa raspravljat će danas, na zasjedanju koje je zatražio Japan, javio je Glas Amerike.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.