Svijet
1

SAD: Postignut sporazum o deblokadi rada vlade i podizanju limita duga

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Čelnici republikanaca i demokrata u američkom Senatu u srijedu su postigli međustranački sporazum o deblokiranju rada savezne vlade i o podizanju limita američkog duga.

Njihov sporazum također mora biti usvojen u Zastupničkom domu, gdje se očekuje da se republikanska manjina pridruži demokratima u slanju prijedloga predsjedniku Baracku Obami na potpisivanje, prenosi BBC.

Prijedlogom koji su dogovorili predstavnici obje stranke produžava se rok zaduživanja do 7. februara i finansiranje vlade do 15. januara naredne godine.

Sporazum je objavljen samo dan uoči isteka roka za određivanje gornje granice duga od 16,7 biliona dolara.

Čelnik demokrata u Senatu Harry Reid nazvao je sporazum "historijskim", rekavši da će omogućiti dovoljno vremena Kongresu da radi na sporazumu o dugoročnom budžetu.

Sporazumom je predviđeno formiranje komisije koju će činiti članovi Senata i Zastupničkog doma sa zadatkom da sačine plan dugoročnog budžeta.

"Naša zemlja je došla na rub propasti. Današnjim sporazumom okončava se sporenje koje dovelo do blokade rada Washingtona", izjavio je Reid.

Čelnik republikanske manjine u Senatu, Mitch McConnell, Reidov pregovarački partner, izjavio je kako je "uvjeren" u ponovno pokretanje rada vladinih institucija i izbjegavanje ekonomske krize.