Antiraketni štit
0

SAD Poljskoj razmještaju rakete presretače M-3?

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američke rakete za presretanje SM-3 mogle bi biti razmještene u Poljskoj u skorijoj budućnosti, najavio je petak pomoćnik američkog ministra za odbranu Alexander Vershbou nakon razgovora s poljskim zvaničnicima.

Vershbou je svojim domaćinima iznio detalje o novoj američkoj odbrambenoj strategiji američkog predsjednika Baracka Obame, koja bi trebalo da bude fleksibilnija od one prethodnog predsjednika Georgea W. Busha i barem djelimično uzme u obzir zabrinutost Rusije zbog uspostavljanja trajnih raketnih rampi u blizini njene teritorije.

U okviru tog plana u Poljskoj bi mogla biti smještena jedna od dvije zemaljske raketne baze za SM-3 rakete, rekao je Vershbou novinarima.

Obama je odustao od Bushove namjere da u Poljskoj i Češkoj razmjesti dijelove novoga američkog odbrambenog raketnog štita.

Kao zamjenu za to Obama je predvidio da u prvo vrijeme rakete presretači budu smještene na vojnim brodovima, a tek u sljedećoj fazi bi bile uspostavljene trajne raketne rampe na tlu za rakete SM-3 za presretanje raketa kratkoga i srednjeg dometa.

Poljskoj je, navodi britanska agencija, manje-više svejedno koja vrsta raketa će biti razmještena na njenoj teritoriji, ali je za nju od ključnog značaja da zna kako može računati na vojnu zaštitu SAD-a, što je garantiralo razmještanje dijelova proturaketnog štita prema prethodnom planu.

Odustajanje od tog plana mnogi u Poljskoj, pa i u Češkoj, protumačili su kao znak slabosti u odnosu na Rusiju u kojoj Poljaci i dalje vide najveću opasnost, navodi Reuters.

Poljski podsekretar za odbranu Stanislaw Komorowski potvrdio je da će u skorijoj budućnosti u Poljsku stići baterija američkih raketa Patriot koje će biti naoružane i opremljene tako da budu kompatibilne s poljskim odbrambenim sistemom.

Sporazum o ovome sklopljen je u augustu 2008. godine i predviđa da 2010. i 2011. u Poljskoj bude razmješteno, na kraći period, oko 100 raketa Pariot.

Svrha je obuka i priprema poljskih vojnika i njihovog odbrambenog sistema.

Ta baterija bi stalno bila razmještena počevši od 2012. godine, rekao je Komorowski ranije u toku ove godine.