Dalai Lama
0

"SAD pokazuje veliki interes za tibetansko pitanje"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjedinjene Države pokazuju vrlo veliki interes za tibetansko pitanje, ali je "jasno da ima nekih jakih ograničenja" koja sprečavaju američku administraciju da "se izrazi kako bi ona to željela", ocijenio je u utorak Dalai Lama, duhovni vođa Tibetanaca.

"Cijenim riječi Baracka Obame o Tibetu. Jasno je da je interes Bijele kuće vrlo veliki, ali je također jasno da ima nekih jakih ograničenja koja sprečavaju SAD da se izrazi kako bi to želio", izjavio je Dalaj-lama tokom posjete sjeveru Italije, javila je agencija Ansa a prenio AFP.

Američki predsjednik Barack Obama je tokom zvanične posjete Kini izrazio želju da se brzo obnove razgovori između Pekinga i predstavnika Dalai Lame.

"Mislim da međunarodna zajednica ima dužnost da potiče Kinu na veći razvoj demokratije. Kina je jedna od najmoćnijih zemalja na svijetu i najneseljenija. Ona ne može izbjeći taj proces koji vodi ka većoj slobodi i demokratji", dodao je Dalai Lama.

Duhovni vođa Tibetanaca, kojeg kineska vlada smatra opasnim separatistom, ocijenio je da se "klima u Kini promijenila u 60 posljednjih godina i da će se promjene nastaviti".