Svijet
0

SAD: Pogubljen ubica dvije osobe u Teksasu

FENA
Mark Stroman (Foto: AFP)
Mark Stroman (Foto: AFP)
U američkoj državi Teksas pogubljen je Mark Stroman koji je poslije terorističkog napada 11. septembra 2001. godine, ubio dvije osobe i ranio jednu misleći da su Arapi.

Pogubljenje Stromana (41) u zatvoru u Hantsvilleu bilo je odgođeno skoro tri sata zbog žalbi koje je njegov advokat podnio Vrhovnom sudu.

Stroman je pogubljen u srijedu navečer u 20.53 minuta po lokalnom vremenu (četvrtak 1.53 po zapadnoevropskom), manje od sat vremena nakon što je odbijena njegova posljednja žalba, prenosi AP.

Posljednjih sedmica njegovog života, jedna od osoba koju je Stroman upucao ali je preživjela napad, podržala je njegov zahtjev za pomilovanje, navodeći da to "nije rješenje" i da njegovim ubistvom neće biti iskorjenjeni zločini iz mržnje u svijetu.

Prije nego što mu je data smrtonosna injekcija, Stroman je rekao da je "potpuno miran, iako ga sekunde dijele od smrti".

Stroman, osmi osuđenik koji je ove godine pogubljen u Teksasu, priznao je ubistva i rekao da je motiv bio bijes zbog napada 11. septembra i da je želio da se osveti muslimanima.

On je rekao da su meta njegove osvete bili ljudi s Bliskog istoka i da je to učinio iz bijesa i tuge jer je u napadu na kule bliznakinje u New Yorku poginula i njegova sestra, ali nema dokaza da je ona uopšte postojala.