Četvrto pogubljenje ove godine
0

SAD: Pogubljen čovjek koji je 30 godina čekao izvršenje smrtne kazne

FENA
Robert Waterhous
Robert Waterhous
Jedan osuđenik je pogubljen u srijedu navečer na Floridi zbog silovanja i ubistva jedne djevojke, trideset godina nakon izvršenja zločina, saopćile su u četvrtak državne zatvorske vlasti.

Smrt Roberta Waterhousa, koji je ubijen injekcijom, objavljena je u 01.22 sata po evropskom vremenu, izjavila je glasnogovornica zatvorskih vlasti.

On je iscrpio sve žalbe. Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država odbacio je njegovo posljednje obraćanje u srijedu navečer.

Do kraja je tvrdio da je nevin. "Država nije poštovala svoj vlastiti zakon uništivši DNK dokaze da ne mogu dokazati svoju nevinost", kazao je osuđenik, izjavila je glasnogovornica zatvorskih vlasti.

Robert Waterhouse (65) proveo je 31 godinu u hodniku smrti, a osuđen je na smrtnu kaznu zbog silovanja i ubistva Deborah Kammerer, 29-godišnje djevojke koju je susreo u jednom baru u St Petersburgu na Floridi. Trinaest godina ranije osuđen je na doživotni zatvor zbog ubistva sedamdesetodišnjakinje prilikom jedne pljačke u državi New York. Bio je na uvjetnoj slobodi kad je optužen za ubistvo djevojke, navodi se u sudskim dokumentima.

Ovo je četvrto pogubljenje ove godine u SAD-u.

Broj pogubljenja je u opadanju u SAD-u. U 2011. godni bila su 43 pogubljenja, što je upola manje u odnosu na 1999. godinu.