Svijet
0

SAD podržava teritorijalni integritet Bolivije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Države su saopćile da podržavaju jedinstvo Bolivije i pozvale vodstvo te zemlje da uspostavi dijalog u cilju razrješenja spora u vezi s težnjama pokrajine Santa Kruz za autonomijom.

"Nastavljamo podržavati jedinstvo i teritorijalni integritet Bolivije i zalažemo se za jačanje demokratije i za veći prosperitet čitavog bolivijskog naroda", izjavio je u ponedjeljak u Washingtonu zamjenik glasnogovornika američkog State Departmenta Tom Casey.

State Department je iznio svoju ocjenu nakon što su glasači u istočnoj bolivijskoj pokrajini Santa Kruz glasali velikom većinom, u neobavezujućem referendumu, za autonomiju u odnosu na centralnu vladu u La Pazu na čijem čelu je ljevičarski predsjednik Evo Morales.

Kako podsjeća njemačka agencija DPA, najbogatija i najveća provincija Santa Kruz, u kojoj većinom žive stanovnici evropskog porijekla, tražila je veću nezavisnost od centralne vlade u La Pazu nakon što je Morales 2005. postao prvi domorodački predsjednik Bolivije zagovarajući nacionalizaciju bogatstava kako bi bila preraspodijeljena lokalnome indijanskom stanovništvu.

Više od 85 posto onih koji su izašli na referendum u Santa Kruzu izjasnilo se za autonomiju.

Referendum su, međutim, masovno bojkotirale Moralesove pristalice, što je šefu države omogućilo da tvrdi kako oni koji su odbili glasati kao i oni koji su glasali "ne predstavljaju" stvarnu većinu.

Ovakav rezultat je bio očekivan budući da su pristalice bolivijskog predsjednika ranije najavile bojkot referenduma koji su organizirali opozicijski konzervativci.

Morales je referendum nazvao nelegalnim i neustavnim.

Ustav Bolivije ne predviđa mogućnost davanja veće autonomije nekoj pokrajini, a analitičari smatraju da referendum može izazvati sukobe i imati ozbiljne posljedice po jedinstvo zemlje.

Referendum je izazvao snažne proteste i prema dosadašnjem bilansu - jedna osoba je poginula, a 28 ih je povrijeđeno.

Ovo pitanje je toliko "vruće" da prema ocjeni analitičara može dovesti i do raspada andske zemlje, najsiromašnije u Južnoj Americi, koja ima devet miliona stanovnika.

Glasnogovornik State Departmenta je pozvao "rukovodstvo Bolivije da iskoristi ovu priliku i učvrsti demokratiju u cilju pomirenja i konsenzusa o budućnosti Bolivije" i zaključio: "Pozivamo sve strane da odbace nasilje i budu uzdržane."